Baba Jukwa, "l’Snowden" de Zimbabwe

El dibuix no podria ser més inofensiu. Un ancià, de bigoti i cabell canós, assegut en un banc de fusta, amb un bastó a les seves mans i un bombí al seu costat. Una fragilitat enganyosa. Es tracta de la imatge de Baba Jukwa, un blogaire anònim que està posant en perill el Govern de Mugabe i que, a Zimbàbue, un dels països amb menys llibertat d’expressió del món, ja s’ha convertit en una sensació mediàtica i un símbol de rebel·lió.

Creada el març passat, la seva pàgina de Facebook suma més de 314.000 seguidors i les seves diverses entrades diàries reben centenars o fins i tot milers de comentaris. Autodefinit com un membre desencisat de Zanu-PF, partit en el poder, Baba Jukwa filtra diàriament casos de corrupció governamentals, de brutalitat policial o fins i tot complots per assassinar rivals polítics. Sovint esquitxa els seus textos amb xafarderies i tafaneries dels aliats de Mugabe.

Les seves denúncies aporten tants detalls que sembla creïble que es tracti d’una persona –o un grup de persones– molt ben connectada i propera als llocs de comandament. En diverses ocasions publica el telèfon dels protagonistes de corrupteles i tripijocs i demana als seus seguidors que els truquin per acovardir-los. Quan la víctima canvia el telèfon, triga poques hores a publicar-ne el nou número.

L’assumpte de les filtracions va adquirir tonalitats més serioses després que Jukwa advertís fa unes setmanes d’un complot per assassinar un antic ministre de Mugabe, que havia destapat casos de corrupció en mines de diamants.

Nou dies després de l’avís a Facebook, el polític va morir en un estrany accident de cotxe. “Us vaig dir que hi hauria bosses de morts aquest any... la guerra ha començat”, va escriure el blogaire l’endemà.

Batejat com l’Snowden africà o el Julian Assange de Zimbàbue, Baba Jukwa no eludeix quin és el seu objectiu. “Gent de Zimbàbue, ha arribat el moment de fer que aquests dimonis facin les maletes”, va escriure ahir després de votar Tsvangirai, principal rival de Mugabe.

Encara que molts zimbabuesos són pobres (el 76% de les llars rurals ho són), pràcticament tots tenen accés a un telèfon al país: hi ha 13 milions de mòbils i 4,5 milions d’ells tenen connexió a internet. Per això la lluita de Baba Jukwa ha traspassat el ciberespai i ha arribat al carrer.

Aquesta setmana, mitjans locals van publicar un àcid article del misteriós revolucionari de la xarxa titulat “Obituari per al meu partit”. S’hi assegura que és dur escriure sobre la mort del ZanuPF, un partit polític que ha estat part de la seva vida i que ara “ajudo a desmantellar”. El text comença sense indirectes: “És com un jersei infestat de polls, l’única solució és cremar-lo”.

Al portaveu del partit de Mugabe, Rugare Gumbo, no li va fer gaire gràcia que li preguntessin per ell aquesta setmana. “Sigui qui sigui, només fabrica mentides i no està fent res de bo per a la moralitat de la nostra societat”, va dir Gumbo.

El misteriós Bava Jukwa va revelar que han ordenat caçar-lo. Va assegurar a Facebook que el Govern de Zimbabwe ofereix 300.000 dòlars a qui doni informació sobre ell.

De moment no han aconseguit acovardir-lo. Tots els seus missatges, sense excepció, acaben amb el mateix crit xona: “Asijiki”. Significa “No retrocedim”.

1-VIII-13, X. Aldekoa, lavanguardia