vivim en un sistema d’impostos regressius (qui més té, menys paga)
Per què es va fer inspector? Perquè crec que sense impostos eficients no hi ha justícia social. És que avui no ho són? Penalitzen els ciutadans que viuen del seu sou enfront dels que viuen dels seus diners, que paguen molt menys.
No cal que ho juri! A Catalunya arriben fins a un 56% dels sous més alts: és una barbaritat. Quan una tributació supera el 50% passa a ser...
Confiscatòria: creu en Laffer? El tipus quan és excessiu recapta menys? La tributació eficient és clara i senzilla. I avui la nostra és un caos d’excepcions canviants amb disparitats autonòmiques que augmenten les desigualtats i perverteixen les regles del mercat i la competència.
Aquest IRPF frena el creixement. I una empresa que no tributa acaba condemnant a la ruïna les que sí que ho fan.
Per què s’ha fet novel·lista? Perquè sempre m’ha agradat escriure, però també perquè vaig prometre a tot el meu equip d’Hisenda que en aquesta novel·la explicaria per ells no només el que fem cada dia, sinó també el que ens agradaria arribar a aconseguir.
Estan desmoralitzats? Ens agradaria que els diners públics, que tant ens costen de recaptar, s’invertissin millor i també disposar de mesures legislatives per fer més eficient la nostra feina...
Qui paga menys impostos avui? Els que són molt rics. Si munten una sicav, per exemple, tributen només un 1%.
Jo també vull la meva sicav! No en pot tenir una: no és prou ric.
Estalviaré molt per tenir-ne una. Requereix reunir almenys 100 inversors.
Jo n’hi trobo 500... I en munto una. Aquests socis seus només serien mariachis.
Mariachis perquè desafinen? Per la ranxera: “Con dinero o sin dinero, hago siempre lo que quiero”, perquè són simples testaferros: només fan de figurant.
Llavors la que desafina és la llei. Vam començar a investigar les sicav, però ens van treure les atribucions i van donar la competència exclusiva a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per determinar si hi havia mariachis.
Molts rics els prefereixen ganduls. I els ciutadans també; o ens organitzem o perdrem encara més drets socials i poder adquisitiu enfront dels amos del capital, que sotmeten les democràcies al xantatge fiscal: només inverteixen en països que no els fan tributar.
Cal protegir-los de la seva estupidesa. Sembla que només vulguin esclaus. Per exemple, a la UE hem d’abolir la competència fiscal deslleial d’Irlanda o Luxemburg.
Que Google i altres tecnològiques aprofiten per no pagar impostos aquí. Hem d’exigir un tipus únic a tota la UE per a l’impost de societats i actuar per fi i de veritat contra els paradisos fiscals.
Quina va ser la seva primera inspecció? Perseguir el frau en les subcontractistes de la construcció que vaig anomenar ni-ni: no pagaven ni impostos ni Seguretat Social.
Com funcionaven? Màfies internacionals creaven una ni-ni que portava immigrants a qui, a sobre, els arrencava milers d’euros per un contracte.
I després s’evaporaven? Els aixecàvem actes que ningú no pagava fins que vam sol·licitar que l’agència avancés actuacions i els embargués crèdits. Llavors algunes multes sí que les vam cobrar.
Avui continuen estafant-nos? Menys, perquè vam proposar que en aquest sector –n’hi ha d’altres de control difícil– s’apliqués la inversió del subjecte passiu. És a dir, que no emetessin factures amb IVA.
Es deuen haver inventat noves trampes. La tecnologia juga a favor seu. És molt fàcil. per exemple, crear una empresa, sense activitat, i donar d’alta empleats ficticis sense cotitzar a la Seguretat Social perquè després cobrin l’atur. És una estafa colossal.
Per què no van en contra seu? Costa poc donar d’alta aquestes empreses, però molt donar-les de baixa, perquè la llei és massa garantista i empara la presumpció d’innocència. I a la inspecció de Treball li falten efectius.
Què proposa? Invertir la càrrega de la prova: que siguin les empreses ni-ni, sense centre de treball, les que hagin de demostrar activitat real.
És molt difícil gestionar l’IVA! Ens l’estafen diàriament per milions. Proposo substituir-lo i gravar només el consum final. Els alemanys ja ho han sol·licitat.
I l’impost de patrimoni? Discriminatori i antieconòmic: sobra.
Successions és doble imposició? Amb un tipus baix és igualador: grava béns que l’hereu no s’ha guanyat.
L’inspector Palatchi cita el bilionari Warren Buffett: “És injust que la meva secretària pagui més impostos que jo”. I denuncia com l’1% dels humans, que té gairebé tot el capital global, fa xantatge a les nostres democràcies: si aquí em feu tributar, invertiré en un altre país. Fins que els nostres estats, per evitar la fallida, ens retallen serveis i ingressos. Mentrestant, les multinacionals venen aquí, però no paguen els impostos aquí. Com Google (torno a demanar un dia de boicot contra el cercador) i altres empreses tecnològiques que se’n van a Irlanda per pagar menys i després a un paradís fiscal per no pagar res. D’acord, que ens espiïn i ens espremin..., però que paguin!
16-VII-13, Ll. Amiguet, lacontra/lavanguardia