el Ministerio de Justicia saboteja l’acció dels ecologistes

Noves traves judicials obstaculitzaran encara més les denúncies dels grups que actuen en defensa del medi ambient. És la queixa que van expressar ahir les organitzacions ambientalistes al ministre de Justícia, Alberto RuizGallardón. Totes lamenten que la llei de taxes està tenint un efecte dissuasiu a l’hora d’intentar evitar les infraccions ambientals. Però, a més, denuncien que, amb les reformes legislatives en marxa, se’ls restringirà l’accés a la justícia gratuïta i se’ls impediria d’actuar com a acusació popular per personar-se en els litigis per delictes ecològics.

Si avui dia s’haguessin de pagar les taxes judicials exigides per impedir una llicència urbanística municipal com la que va concedir l’Ajuntament de Carboneras a l’hotel d’El Algarrobico, el cost seria prohibitiu, diu l’advocat Jaime Doreste. Si es donés aquest cas, els grups Salvem Mojácar i Ecologistes en Acció d’Almeria, que van promoure aquesta denúncia, segurament no podrien pagar els 10.350 euros en taxes. “No podríem evitar cap altra atrocitat com un aeroport construït en un enclavament protegit, com va passar a Ciudad Real”, afegeix Asunción Ruiz, directora executiva de la Societat Espanyola d’Ornitologia.

La llei de taxes judicials desincentiva l’activitat fiscalitzadora de les entitats conservacionistes, ja que les denúncies als jutjats exigeixen el pagament previ de quantitats que poden ser exorbitants en molts casos. Frenar un projecte urbanístic i turístic com el de la Marina de l’embassament de Valdecañas a Càceres (declarada il·legal) requeria 10.350 euros més en taxes. I un recurs contra una sentència per no suspendre’s les obres d’un abocador a Toledo tindria taxes per valor de 1.290 euros, segons les estimacions de Doreste. Les taxes judicials estan formades d’una part fixa (de 100 a 1.200 euros) i una altra de variable en funció de la quantia del projecte denunciat. Les oenagés ambientals estaven exemptes de taxes judicials; i per això ahir van tornar a demanar a Ruiz-Gallardón aquesta exempció per accedir a la justícia.

   Un altre assumpte que amoïna és la previsió que les oenagés ambientals (com les altres entitats d’utilitat pública) només puguin recórrer tres vegades a l’any a l’assistència jurídica gratuïta, segons un avantprojecte de llei elaborat pel Ministeri de Justícia. Això és ploure sobre mullat, ja que les oenagés ja tenen greus problemes per accedir a la justícia gratuïta, atès que per acollirse a aquest dret i poder litigar han d’acreditar insuficiència de recursos, quan, paradoxalment, per ser declarades d’utilitat pública, han de demostrar solvència econòmica. És el peix que es mossega la cua. “La justícia ha de ser gratuïta per a les entitats sense ànim de lucre”, resumeix Francisco Segura, portaveu d’Ecologistes en Acció.

L’última amenaça per a aquestes entitats és la reforma de la llei d’Enjudiciament Criminal en marxa, i que vetaria la possibilitat que aquestes associacions (igual com partits i sindicats) puguin exercir com a acusació popular en els litigis relacionats amb danys al medi ambient. “Plantegem al ministre que els grups conservacionistes puguin actuar en les mateixes condicions que els perjudicats directes (acusació particular). Si no, no podrien actuar en casos com el

Prestige, diu Jaime Doreste. Ara molts jutges ja els impedeixen de personar-se com a acusació particular. “La reforma que prepara Ruiz-Gallardón incompleix el conveni d’Aarhus sobre accés a la informació, participació i accés a les justícia en assumptes mediambientals. No sé si el ministre coneix els compromisos internacionals d’Espanya”, diu Asunción Ruiz.

Durant la trobada, el ministre es va mostrar receptiu a les peticions plantejades i va reconèixer l’interès general que té la defensa del medi ambient. En l’informe que li va ser lliurat també hi han participat Greenpeace, WWF i Amics de la Terra.

26-VII-13, A. Cerrillo, lavanguardia

El jutjat número 3 de Vera (Almeria) ha imputat l’exalcalde de Carboneras, Cristóbal Fernández, i els membres que van formar el seu equip de govern (PSOE) per declarar urbanitzable el paratge d’El Algarrobico, en el qual se situa el polèmic hotel d’Azata del Sol.

El jutjat determinarà si van incórrer en presumptes delictes de prevaricació administrativa. La declaració es va aprovar en un ple de l’any 2009.

L’exalcalde i els sis membres de l’anterior corporació estan citats per al 13 d’agost. Entre ells hi ha l’ex-tinenta d’alcalde i germana de l’exregidor, María del Rosario Fernández, informa Europa Press.

En el marc d’aquestes diligències prèvies, també està imputat per prevaricació l’actual alcalde de Carboneras, Salvador Hernández (independent), que ja va prestar declaració el 14 de març, quan va al·legar que les decisions sobre el paratge d’El Algarrobico es van adoptar sota mandat anterior, del PSOE. Llavors va recordar que l’oposició va votar en contra de l’actuació.

La Fiscalia de Medi Ambient, després de la querella d’Ecologistes en Acció, va denunciar que l’actual equip de govern no ha modificat la qualificació d’urbanitzable.