els jesuïtes també s’apunten a la "regeneració democràtica"
Unijes-Universidades Jesuitas, que agrupa els centres d’educació superior de la Companyia de Jesús a l’Estat, ha presentat aquest dijous a Madrid la seva declaració 'Per la regeneració democràtica de la vida pública a Espanya'. El manifest s’ha presentat en un acte a l’Aula Magna de la Universitat Pontifícia de Comillas, i s’ha acompanyat d’una taula rodona en què han participat els exministres Javier Solana (PSOE), ara a ESADE, i Josep Piqué (PP), ara president de Vueling, així com el filòsof Daniel Innerarity i el periodista José Antonio Zarzalejos, com a moderador. El document s'ha enviat als grups parlamentaris del Congrés, i també es farà arribar al president del Govern central, Mariano Rajoy, i a tots els seus ministres.
Segons Unijes, la declaració representa “una paraula i un compromís públics per col·laborar i contribuir des de la societat civil a superar la situació actual de deteriorament social, polític i econòmic que pateix el país”. La declaració inclou una sèrie de propostes encaminades a “millorar i reformar el funcionament de la nostra vida pública en benefici dels ciutadans i de la societat espanyola en el seu conjunt”, segons expliquen les universitats dels jesuïtes.
La declaració
Més concretament, la declaració demana “una separació dels poders públics més efectiva i real”, amb especial èmfasi en la independència del poder judicial; que els partits i els poders públics se sotmetin a una “regulació clara i exigent de la transparència”, incloent-hi mecanismes de control; una reforma electoral que “reforcés la participació ciutadana, reduís el poder dels aparells dels partits i confereixi un més gran protagonisme a la vida parlamentària”, i un nou “consens” sobre l’ordenació territorial, incloent-hi el “consens constitucional”.
La declaració també demana una reforma de les administracions “orientada a guanyar eficàcia i eficiència”; una “adequada funció inspectora i interventora” de la contractació pública; lluita contra l’economia submergida; una reforma fiscal que apliqui "equitat en el repartiment de les càrregues mitjançant una progresivitat adient”, i, finalment, un “sistema d’autocontrol” dels mitjans per mantenir bones pràctiques informatives.
11-VII-13, eldebat
A ningú no se li escapa que l’elecció del jesuïta Jorge Mario Bergoglio com a Papa ha tornat a situar la Companyia de Jesús a la primera línia informativa. I els seus membres tenen clar que no desaprofitaran aquesta ocasió per abanderar la crida de Francesc a “lluitar contra la globalització de la indiferència”. Ahir, la federació dels centres universitaris jesuïtes (Unijes) va fer pública la declaració Per la regeneració democràtica de la vida pública a Espanya, en la qual proposen una llista de nou “tasques urgents” per a superar aquesta situació, “agreujada pels últims escàndols”, comença la declaració.
El document, presentat pel rector de la Universitat Pontifícia de Comillas, Julio Martínez, i el president i director general d’Unijes, Jaime Oráa y Carlos Losada, respectivament, s’ha remès als grups polítics i al Govern, inclòs Mariano Rajoy. Hi exposen que, davant el deteriorament social i polític, la Unijes exigeix una separació “efectiva i real” dels poders públics, en especial, del poder judicial, per evitar “la politització partidista” i demanen de manera urgent també que institucions, partits polítics i poders públics es sotmetin a una regulació de transparència, “amb la rendició pública de comptes”.
Pel que fa als partits polítics, creuen que és molt necessari que no actuïn subordinats als interessos de la formació a la qual pertanyen, sinó del bé comú, que imperin els criteris de transparència a les seves finances i proposen una reforma electoral per reduir l’“excessiu pes de la partitocràcia”.
També aborden l’ordenació territorial, font contínua de decepció i tensió. Segons l’opinió dels jesuïtes, cal recuperar el consens que faci viable un sistema amb un grau d’acceptació “més alt que l’actual”. I si per portar-ho a terme cal reformar la Constitució, es reforma. Insten amb preocupació el Govern a lluitar contra l’economia submergida i demanen una reforma del sistema fiscal més equitativa i que eviti l’evasió, l’opacitat i el descontrol. Aquesta reforma ajudaria a “encarar” el finançament irregular dels partits polítics”, diuen. També exigeixen la “professionalització” de l’administració pública, que garanteixi el mèrit i la capacitat per guanyar en eficàcia, i pel que fa als mitjans de comunicació, els insten a un sistema d’autocontrol que posi fi a l’ús partidista de les informacions.
Aquestes propostes, no obstant això, no són noves, ja es van sentir a moltes places públiques. Recull la Companyia de Jesús el testimoni del 15-M? “No som tan pretensiosos, ni pretenem ser una plataforma política. Només volem, des de la nostra condició d’universitaris, buscar solucions per fer una societat més justa”, va indicar Carlos Losada, que va reconèixer que “no sempre havien estat a l’altura de les circumstàncies”.
Un públic nombrós, entre el qual hi havia els exministres Javier Solana i Josep Piqué i el filòsof Daniel Innerarity, que participaven en un debat moderat pel periodista José Antonio Zarzalejos.
12-VII-13, C. López, lavanguardia