"La Viquipèdia, el vell/bell somni de Borges fet realitat", Àlex Hinojo
Descrigui la Wikipedia. És una enciclopèdia en línia a internet, de lliure accés, global, que creix cada dia, en 282 idiomes. Des de quan existeix? Des del 16 de gener del 2001. Quants visitants té, la Wikipedia? Té 21.000 milions de visites cada mes.
Això són 700 milions de visites al dia! Sí, des de qualsevol lloc del planeta: el cinquè web més visitat del món.
Qui la construeix i la gestiona? La gent, persones d’arreu del món, lliures i voluntàries. Aquesta és la clau de l’èxit!
No té empleats? Un centenar, per controlar servidors i fomentar projectes. Mentrestant, Google en té 50.000, Amazon 31.000...
A qui se li va ocórrer, la Wikipedia? James Wales, californià del 1966, va voler fer una enciclopèdia capada i amb articles d’experts, però era molt lenta i la va obrir a col·laboracions de la gent. I va funcionar!
Qualsevol hi pot escriure una entrada? Sí. Vostè, o jo. Ja hi he pujat 5.000 entrades... Tots ens corregim a tots, polim, contrastem, millorem continguts...
Quina mena de continguts? Wales va dir: “Imaginem un món on cada persona té accés lliure i gratuït a la suma de tot el coneixement humà”. Doncs és això, el que fem!
És el vell somni de Borges... La Wikipedia sembla una fabulació, impossible en teoria, però possible a la pràctica!
Què hi fa, vostè, a la Wikipedia? Edito entrades en català a la Viquipèdia.
N’hi ha gaires, com vostè? Sí, i molt actius: 1.500 viquipedistes entre 10 milions de catalanoparlants. Molt! En castellà hi ha 15.000 wikipedistes entre 500 milions d’hispanòfons. I en anglès, 150.000, però és la llengua franca del planeta.
Per què hi ha tant activisme català? Els catalans des de sempre ens ho hem fet tot. Tenim tradició d’iniciativa cívica. Si ens donen camp, correm! I la defensa de la nostra llengua ens motiva.
Quin lloc ocupa, el català, entre les 282 llengües de la Wikipedia? El número 15, amb 402.000 entrades (i hi ha un milió d’entrades en castellà). Per nombre de parlants, al català li tocaria el 81.
Bona feina, doncs. Després de l’anglesa, la catalana va ser la segona Com llengua es va fer de editor l’enciclopèdia viquipedista? lliure. Consultava 2007 vaig veure la Viquipèdia que no hi figuraven des del 2003: perso- el nalitats del videoart com Bill Viola i Naim June Paik: les vaig fer i m’hi vaig enganxar!
És addictiu? M’agrada el videoart, l’art, els museus... I em vaig començar a divertir compartint el que sabia amb milions de persones de tot el món! Em tradueixen a molts idiomes.
Quina entrada seva l’enorgulleix més? La de Las meninas de Picasso.
Per què? Després de dos mesos buidant informació de diversos llibres, la vaig agrupar, la vaig sintetitzar, vaig redactar l’article, vaig enumerar les fonts... i ho vaig compartir amb el món. Quin gran plaer!
Sense cobrar. Cobres en satisfacció d’aportar alguna cosa.
Que ja existia. Però dispersa: ara és una cosa sintètica, nova.
Però no exhaustiva. No cal: una enciclopèdia és generalista, no especialista. La Viquipèdia és el millor lloc per començar una investigació... i el pitjor per acabar-la!
On l’he d’acabar? Als llibres, tesis i assajos que referenciem: als textos especialitzats.
Quina fiabilitat té, la Viquipèdia? La mateixa que qualsevol altra enciclopèdia! La fiabilitat la concedeixen els lectors.
Però aquí no hi ha especialistes... Però ens obliguem a referenciar cada dada, i milers de persones patrullen cada nova entrada: no hi ha marge per a invencions ni per a plagis!
El que llegeixo a la Viquipèdia és cert? El que llegeixo a La Vanguardia és cert? El que compta és que tot el que es publica estigui referenciat, que remeti a alguna font, oi?
Doncs sí. Doncs així funciona la Viquipèdia! Però anant de cara, avisant: “No te’n fiïs i contrasta”. Tant de bo tothom ho digués igual! Ah, i és una obra en procés: la pots visitar mentre es construeix, com la Sagrada Família!
Bon símil. Hi ha articles molt acabats –com ho està la façana de la Passió de la Sagrada Família– i d’altres amb la bastida a mig fer.
Quin és el perfil del viquipedista? N’hi ha un que està documentant al detall totes les línies del metro de Barcelona, i un altre referencia tots els retaules gòtics, i un altre totes les obres modernistes, i...
Qui és el més actiu en català? Un director d’escola de les Illes.
Ens anima ser editors de la Viquipèdia? Sí, sí, a tothom! Sigues valent, entra-hi, clica el botó “modificar” i aporta alguna cosa: amplia una entrada! O crea-la de bell nou: d’altres després vindrem i l’enriquirem.
Hinojo (Kippelboy a la xarxa) explica a les escoles que qualsevol pot ser viquipedista si té passió per alguna cosa i fonts per citar. Anima els nanos a dubtar de tot i a contrastar. Hinojo és GLAM Ambassador de la Viquipèdia (GLAM: galeries, biblioteques, arxius i museus), voluntari d’una obra col·lectiva de coneixement. L’activisme i la iniciativa l’han portat a posar-se al servei de la Fundació Wikimedia, a través d’Amical Wikimedia (ara reconeguda internacionalment), i les seves iniciatives i les d’altres viquipedistes catalans ja són un referent mundial: els conviden per saber com s’ho fan. Som els millors en alguna cosa! Catalunya ara és pionera mundial amb la seva Viquipèdia.
21-VI-13, Víctor-M. Amela, lacontra/lavanguardia