democràcia espanyola: Tot esperant... Montesquieu

Charles Louis de Secondat, baró de Montesquieu, és un dels grans pensadors polítics de la Il·lustració, que va defensar a ultrança la separació dels poders de l’Estat. A l’Alfonso Guerra se li atribueix haver proclamat la frase “Montesquieu ha mort” quan el 1985, aprofitant la majoria absoluta del PSOE, va reformar la llei del Poder Judicial. Des d’aleshores, ningú no sembla tenir gaire interès a ressuscitar l’esforçat baró, ja que el poder polític continua contaminant la Justícia, en repartir-se els nomenaments de jutges del Tribunal Constitucional d’acord amb afinitats ideològiques. Tanmateix, la renovació de l’alt tribunal en la figura d’Enrique López va despertar serioses reticències de la resta de magistrats, quan la votació acostuma a ser un simple tràmit. Va haver de ser el president Pascual Sala qui desempatés al seu favor per evitar la crisi. Sis magistrats van considerar que el candidat no reunia “el reconegut prestigi” jurídic que s’exigeix per ser membre del Constitucional.

Enrique López és un personatge popular, no només per simpaties polítiques, sinó també per dimensió social. Últimament s’han publicat biografies seves en les quals apareixien curioses referències, com la de ser conegut amb el sobrenom de “George Clooney”, ser l’actual parella de la presentadora Silvia Jato ( Pasalabra, primera època) o haver destacat com a tertulià a Intereconomía. Als 50 anys té bons ancoratges al PP i és col·laborador habitual de la FAES, ja que consten més de mig centenar de col·laboracions seves en aquest think tank. Per cert, a la seva biografia hi figura haver estat portaveu del Consell General del Poder Judicial, on va mantenir actituds extremadament crítiques sobre la reforma de l’Estatut de Catalunya, el matrimoni homosexual o el diàleg amb ETA.

Però el que el fa poc idoni per al càrrec és haver estat ponent només de 64 sentències en vint-i-un anys de vida laboral. El jutge de l’Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, manifestava aquesta mateixa setmana la seva estranyesa davant el nomenament de López pel seu escàs currículum, assenyalant que un magistrat com ell n’ha dictat 7.000, amb tres anys més en els tribunals. Alguna associació judicial estudia presentar recurs davant el Contenciós, que podria anul·lar el nomenament.

El desprestigi de les institucions, que sense cap dubte és un dels principals problemes de la nostra democràcia, no millora amb casos com el del jutge Enrique López. Urgeix buscar fórmules per salvaguardar el poder judicial de les apropiacions partidistes, però ningú no sembla estar per la labor. Montesquieu, si no ha mort, almenys és evident que no gaudeix de bona salut. Els polítics farien bé de recordar una de les seves millors frases, que diu: “Per ser realment gran, cal estar amb la gent, no per sobre d’ella”. Però no n’aprenen.

23-VI-13, M. Carol, lavanguardia