els alemanys venen a aprendre de l’excel·lent política espanyola de trasplantaments (no la retalleu!)

Alguna cosa s’ha d’estar fent bé a Espanya quan el Ministeri de Sanitat alemany ha enviat una delegació a Madrid per conèixer de prop el funcionament de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que dirigeix Rafael Matesanz. El model espanyol de trasplantaments és admirat a tot el món, i per això és normal que fins i tot a Alemanya vulguin aprendre’n. El que fóra ara important és que les retallades que afecten tots els sectors –també el sanitari– no espatllessin un sistema tan sensible a la falta de recursos.

Alemanya ha sol·licitat la col·laboració d’Espanya per reorganitzar el seu sistema de donació i trasplantaments i millorar els indicadors i la transparència. Això passa un any després que tres metges van ser acomiadats de la clínica Universitària de Leipzig (Alemanya) quan es va saber que havien manipulat dades relatives a trasplantaments d’òrgans per avançar el procés en determinats pacients.

Una delegació del Ministeri de Sanitat alemany i de l’organització de trasplantaments d’aquell país (DSO) va visitar ahir l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en la qual va mantenir una trobada amb el director, Rafael Matesanz, i va comprovar el funcionament del sistema espanyol. Les autoritats sanitàries alemanyes han convidat Matesanz a viatjar a Berlín perquè expliqui davant el Parlament federal les claus del model espanyol de trasplantaments i les possibilitats d’adaptar-lo al sistema sanitari alemany, segons fonts de l’ONT. La delegació alemanya va estar encapçalada pel president de la DSO, el professor Rainer Hess, que ha de complir amb l’encàrrec del Govern federal de millorar el sistema de donació i trasplantaments en un màxim d’un any.

18-VI-13, efe, lavanguardia