Erdogan demonitza Twitter, deté 29 twitters i compara manifestants amb terroristes (et sona?)

els nous Joves Turcs prenen el carrer contra el soldà Erdogan
#occupygezi, primavera turca a la plaça Taksim d’Estambul (i arreu)

A Esmirna la policia va detenir 29 activistes, tots d’uns vint anys, per publicar a Twitter informacions sobre concentracions, barricades i posicions de les forces policials. Han estat acusats de “distribuir informació falsa i ofensiva”, així com de “fer crides a la revolta”.

“Existeix un problema, ara mateix, que es diu Twitter. Allà pots trobar tota mena de mentides”, va declarar Erdogan diumenge passat. “Les xarxes socials són el perill més important per a la nostra societat”, va afegir.

Malgrat les detencions, Twitter segueix obert i és una eina bàsica per organitzar les protestes i informar del que passa al carrer ja que els principals mitjans de comunicació, seguint ordres del govern, amb prou feines han cobert els disturbis i quan ho han fet no ha estat amb objectivitat.

Els dos diaris progovernamentals, per exemple, van publicar ahir preteses exclusives en les quals es relaciona els manifestants violents d’Ankara, Istanbul i Esmirna amb una organització clandestina liderada, suposadament, per un servei d’intel·ligència militar implantat per l’OTAN en els anys cinquanta. Es tracta del Departament Especial de Guerra, que és conegut a Turquia com la sala de màquines dels aldarulls socials que van “justificar” els cops d’Estat dels militars el 1960, 1971 i 1980. Erdogan ja havia anticipat que una mà negra era darrere les protestes i va vincular els manifestants amb terroristes.

6-VI-13, R. Ginés, lavanguardia

En Turquia el día en que decenas de miles se enfrentaban a las fuerzas del orden una cadena importante emitía unas clase de cocina, otras pasaban programas sobre los pinguinos o...

6-VI-13, elmundo

Las protestas en Turquía ya tienen símbolo y es bastante curioso. Se trata de un animal que difícilmente puede asociarse con un país donde casi siempre hace calor: el pingüino. Este ave puede verse ahora en las banderas y camisetas de los manifestantes que luchan de esa manera contra el silencio y la censura.

7-VI-13, actualidad.rt

«Más documentales de pingüinos»

Ante la escasa cobertura que los medios de comunicación han dedicado a las protestas, a pesar de su virulencia y extensión, medios como Facebook o Twitter han sido ampliamente utilizados por los manifestantes para difundir imágenes de la violencia policial (como la imagen de un estudiante con la cuenca del ojo vacío por una bala de goma, que ha traspasado fronteras). En las principales cadenas de televisión turcas se obviaron las protestas mediante la emisión de programas «familiares», como documentales de animales o talleres de manualidades. Una circunstancia que los manifestantes protestaron, con bastante humor, llamando en masa a las televisiones para pedir «aún más documentales de pingüinos».

5-VI-13, abc