els inspectors d’Hisenda sol·liciten un pla per controlar els polítics

Contra la corrupció, més vigilància i control dels polítics. L’Organització Professional d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat ha demanat l’aprovació d’un pla d’inspecció dels representants polítics de totes les administracions públiques i també de tots els partits polítics, i ha sol·licitat que sigui un pla de caràcter permanent i que s’inclogui, per tant, cada any en el pla de control tributari.

En la presentació d’un pla específic de vigilància de càrrecs públics, els inspectors demanen que sigui obligatori remetre a l’Agència Tributària la informació dels registres de béns patrimonials de cada entitat local, així com qualsevol registre oficial d’aquest tipus existent en altres òrgans i institucions, com és la declaració de béns i rendes del Congrés.

Precisament el Congrés dels Diputats va aprovar ahir la petició d’exigir al Govern central que legisli per sancionar els polítics que falsegin els comptes dels seus partits o de les seves pròpies declaracions de béns. Sense concretar el tipus de sanció, però partint de la idea que sigui tipificat com a delicte, el text aprovat ahir pretén que es castigui penalment “l’omissió o falsedat deliberada per part dels partits polítics tant dels seus estats comptables com del seu patrimoni social”. El Congrés també vol que es persegueixi els “càrrecs públics electius que ometin o falsegin les seves declaracions de béns”. Tots els càrrecs electes presenten una relació dels seus béns i els seus ingressos tant quan accedeixen com quan l’abandonen. No obstant això, ningú no comprova la veracitat del contingut de les declaracions.

15-III-13, L. Izquierdo, lavanguardia