ofensiva de l’exèrcit nigerià contra els salafistes de Boko Haram
L’estat d’emergència s’instal·la al nord de Nigèria. Camions plens de soldats es van desplegar ahir a les principals ciutats del nord-est del país després que el president, Goodluck Jonathan, reaccionés a la recent violència sectària i declarés l’estat d’emergència als estats de Borno, Yobe i Adamawa.
El Govern va assegurar que serà un “desplegament massiu d’homes i recursos”. Diversos testimonis van descriure un escenari de carrers semideserts i botigues o escoles tancades.
L’actual situació a Nigèria és la constatació d’un temor. La secta fonamentalista Boko Haram, que l’octubre del 2011 va declarar fidelitat a Al-Qaida, ha matat dues mil persones des del 2009 i vol implantar la xaria a tot el país. El seu poder va en augment i ha aconseguit el control de part del nord nigerià. Només a Borno controla almenys deu municipis, on els funcionaris han fugit. El mandatari nigerià, que el 2012 ja va decretar l’estat d’emergència, però llavors només en zones concretes de quatre estats, no va provar de maquillar l’amenaça. “Ens enfrontem no només a una milícia o a criminals, sinó a una rebel·lió i una insurgència de grups terroristes que amenacen greument la unitat nacional”, va dir. No va concretar si l’estat d’emergència suposarà alguna mesura més a banda del desplegament militar. Quan l’anterior president Olusegun Obasanjo va declarar una mesura similar el 2004 i el 2006, va substituir els governadors elegits democràticament per militars. De moment, el president Jonathan ha ordenat a tots els polítics que s’estiguin als seus llocs.
La ferocitat dels últims atacs de Boko Haram és “una declaració de guerra”, segons Jonathan. La setmana passada, 200 rebels armats –per primera vegada anaven amb vehicles blindats i metralladores– van assassinar 55 persones i van alliberar 105 presoners d’una presó del nord. Setmanes abans, un xoc amb l’exèrcit va deixar gairebé 200 morts. Residents i organitzacions humanitàries van acusar l’exèrcit d’haver assassinat civils i d’haver destruït desenes d’edificis com a represàlia perquè no els havien lliurat els terroristes.
Per l’escriptor i analista nigerià Tolu Ogunlesi, la violència estatal ha donat vida a la banda, que té simpaties. “Més soldats està bé, però només hi haurà solució si hi ha sentit comú i estratègia. Els militars han d’aconseguir el suport de la població local i no actuar com una força invasora”, va assenyalar a aquest diari.
Des de la Fundació de Desenvolupament de la Joventut Africana Cristiana, Emmanuel Ande alertava del perill d’enfrontar religions en un país de 172 milions d’habitants, de nord musulmà i sud cristià...
El Govern de Nigèria va assegurar ahir que la seva ofensiva per recuperar parts del nord del país sota control del grup fonamentalista Boko Haram ha deixat de moment un total d’onze sospitosos morts i 65 detinguts. També s’han destruït campaments i s’han confiscat metralladores, granades i coets antiaeris. El president nigerià, Goodluck Jonathan, que dimarts va declarar l’estat d’emergència a tres províncies del nord del país, va imposar ahir un toc de queda de 24 hores en diversos punts de la ciutat de Maiduguri, bastió de la banda armada.
16/19-V-13, X. Aldekoa, lavanguardia