Espanya reb l’únic suport de la dictadura a Bielorrússia en el seu enfrontament contra... Gibraltar

Gibraltar és des d’ahir el membre número 54 de ple dret de la UEFA. Tal com s’esperava, el XXXVII congrés d’aquest organisme, celebrat a Londres, va validar la resolució del TAS, i la selecció gibraltarenya podrà participar en la fase de classificació per a l’Eurocopa del 2016, si bé la UEFA va establir així mateix una norma perquè no pugui competir al mateix grup que Espanya. El Govern espanyol i la seva federació sempre s’han oposat a l’admissió.

En roda de premsa, el president de la UEFA, Michel Platini, va comentar que la decisió de no incloure Gibraltar al mateix grup que Espanya es prenia “perquè més val això que no pas que la cosa derivi en una cosa pitjor; fa uns anys Armènia i l’Azerbaidjan van caure al mateix grup i els partits no es van poder jugar”.

La primera petició d’admissió de la colònia anglesa data del 2001. El 2007 la UEFA va refusar aquesta possibilitat, però Gibraltar va apel·lar al TAS i la resolució d’agost del 2011 del màxim tribunal de l’esport va aclarir definitivament el camí per a les aspiracions gibraltarenyes tot i les pressions del Govern espanyol, que en un primer moment va sospesar la possibilitat d’amenaçar amb la retirada dels seus clubs de les competicions europees.

Per obra del dictamen del TAS, la UEFA ja havia admès Gibraltar com a membre provisional l’1 d’octubre en la reunió del comitè executiu a Sant Petersburg. L’admissió definitiva necessitava ahir la majoria simple per ser aprovada, però la resolució va obtenir la majoria absoluta. Només Espanya i Bielorússia hi van votar en contra.

La UEFA es regeix des del 2001 per una norma que estableix que només s’accepta com a membres països reconeguts com a estats de l’ONU, però el TAS va argumentar que Gibraltar va iniciar els tràmits per constar com a federació associada abans d’aquesta data, el 1997, per tant no se li pot aplicar la norma...

El següent pas de Gibraltar serà demanar l’ingrés a la FIFA, però no l’obtindrà perquè se li aplicarà la regulació de l’ONU. Per tant, no podrà jugar les fases de classificació del Mundial. Amb 30.000 habitants, la colònia anglesa té 600 jugadors federats i una Lliga de sis divisions. No hi ha futbol professional.

25-V-13, C. Novo, lavanguardia