Centres d’Internament d’Immigrants: infame i impune atemptat als drets i llibertats més bàsics

Un informe sobre els centres d’internament d’estrangers (CIE), elaborat pel Servei Jesuïta a Migrants, afirma que “cap ésser humà no és il·legal” i que, per tant, no es poden “tancar” els estrangers en aquests centres per expulsar-los d’Espanya pel simple fet de no disposar de permisos de residència. Als CIE –on poden passar fins a 60 dies internats– arriben estrangers que no tenen permís de residència perquè han perdut la feina, fins i tot amb fills de nacionalitat espanyola a càrrec seu, o joves que diuen que són menors d’edat i estan immersos en llargs viatges migratoris. I tots es barregen amb estrangers que han comès delictes i que també estan pendents d’expulsió.

Per documentar-ho, s’han fet més de mil visites a 328 persones internades al CIE de Madrid i un seguiment de 55 més al centre de Barcelona, al qual no poden accedir les entitats socials. Només entre el gener i l’abril de l’any passat van ingressar 1.273 estrangers al CIE de Madrid, 990 al d’Algesires, 567 al de Barcelona, 130 al de Màlaga, 423 al de Múrcia, 461 al de València, 102 al de Las Palmas i 39 al de Tenerife.

“És un informe dur, però més dura és la realitat dels estrangers que viuen als CIE, als quals se sotmet a un patiment gratuït”, va explicar ahir a Madrid el jesuïta i director del Centro Pueblos Unidos, Daniel Izuzquiza, que també va recordar que el Govern espanyol té l’oportunitat de resoldre les deficiències i vulneracions de drets amb el reglament pendent.

“Estan tots barrejats, delinqüents i no delinqüents”, va dir la coordinadora de l’informe, Cristina Manzanedo, que va reclamar més transparència al Govern espanyol, al qual va acusar de criminalitzar els CIE, en assenyalar que el 87% de les expulsions d’estrangers el 2012 van ser per la comissió de delictes. L’informe denuncia que les condicions són molt deficients, per les infraestructures i per la impossibilitat d’exercitar drets com el de ser informats, comunicar-se o tenir contacte amb familiars o entitats socials. “Les detencions provoquen angoixa, patiment, desesperança i la sensació que, en un moment, se’ls ha trencat la vida”, va assegurar Izuzquiza. També assenyala que s’hi traslladen potencials víctimes d’explotació sexual, sense assessorar-les sobre les possibilitats de defensar-se, i inclou relats d’estrangers que denuncien que han patit agressions dins dels centres.

10-IV-13, lavanguardia

 

Los centros de internamiento de extranjeros en España: Origen, funcionamiento e implicaciones jurídico-sociales

Documentos CIDOB Migraciones, n.º 26

Este trabajo plantea una aproximación crítica a la gestión de los flujos de la migración irregular en España y a los principios legales y prácticas administrativas aplicadas por el Estado en los procesos de expulsión que legitiman la existencia de los Centros de Internamiento deExtranjeros (CIE). Se realiza además una descripción detallada y novedosa de la situación actual de los CIE, centrada en tres aspectos: 1) las irregularidades en la aplicación del Reglamento, 2) el estado de las dependencias y 3) las condiciones personales de los migrantes detenidos, quienes están expuestos sistemáticamente a la vulneración de sus derechos. Finalmente, se exponen las principales propuestas planteadas recientemente por el Gobierno español para mejorar la gestión de los CIE como respuesta ante la presión ejercida por parte de las organizaciones de la sociedad civil, especialmente después de las denuncias públicas respecto a la muerte de dos internos entre diciembre de 2011 y enero de 2012.

Palabras clave: Centros de Internamiento de Extranjeros (CIE), flujos migratorios, política de inmigración, estatus legal irregular, expulsiones, control social.

ISSN: 1697-7734
e-ISSN: 1697-8145

Adriana Jarrín Morán, Dept. de Antropología Social y Cultural de la UAB. Dan Rodríguez García, Profesor agregado, Dept. de Antropología Social y Cultural de la UAB. Javier de Lucas, Catedrático de Filosofía del Derecho y Filosofía Política de la UV

Fecha de publicación: 10/2012

Descargar publicación