(ab)usos de la policia per part de Jorge Fernández Díaz, Ministro del Interior

Primer va ser oferir vigilància policial temporal als polítics que denunciïn amenaces i assetjament pels escraches, i ara ha ordenat als policies que identifiquin els qui participin en aquests actes de protesta davant habitatges de representants polítics o seus de partits. La secretaria d’Estat de Seguretat ha distribuït a les comissaries des de la direcció adjunta operativa de la Policia una instrucció en què s’assenyala com cal procedir davant “els qui exerceixen actes de fustigació i assetjament” a polítics. Primer, cal “identificar per sancionar els qui participin en aquests actes” i, “si es tracta d’actes constitutius de delicte, procedir a la detenció”.

Des del Sindicat Unificat de Policia (SUP) es va qualificar la instrucció de “barbaritat”, ja que suposa posar els agents “entre les potes dels cavalls”. “Protegir els polítics amenaçats o qualsevol altre ciutadà, sí, però identificar sense que s’hagi comès una infracció i proposar detencions és una barbaritat”, va subratllar el portaveu del sindicat majoritari de la Policía, José María Benito. Fins i tot va denunciar que la direcció policial faci una “lectura malintencionada” de la llei de seguretat ciutadana que podria conduir a identificacions massives “sense cap cobertura legal”, cosa que posaria en risc la seguretat jurídica dels agents.

La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, va lamentar també la instrucció policial i va afirmar que “hi ha casos de corrupció gravíssims, hi ha assetjament i fustigació de les entitats financeres contra les persones més vulnerables, i aquí en cap cas no s’ha enviat la policia a identificar ni s’han fet detencions”.

Alguns dirigents del PP han denunciat amenaces i coaccions dels participants en els escraches, terme amb què es denominen a l’Argentina les manifestacions organitzades davant els habitatges de persones relacionades amb la dictadura i que ara ha recuperat la PAH per pressionar en la tramitació del projecte de llei procedent de la iniciativa legislativa popular sobre la dació en pagament i la paralització dels desnonaments. Almenys vuit diputats del PP al Congrés han presentat denúncies contra els antidesnonaments. Entre els que han patit aquest escarni davant els seus domicilis hi ha el mateix ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

30-III-13, red, lavanguardia