el Consell d’Europa posa en evidència la cultura democràtica de María Dolores de Cospedal

L’estat de la democràcia local i regional a Espanya és manifestament millorable per al Consell d’Europa, que aquesta setmana ha aprovat un informe amb una àmplia llista de recomanacions al Govern central sobre com afrontar la reforma de l’Administració pública. El debat, celebrat dimarts, no va resultar exempt de polèmica: el ponent Leen Verbeek va lamentar que, durant les dues visites que ha fet a Espanya, el Govern gairebé no li concertés cites amb polítics locals ni regionals i que la majoria dels seus contactes fos amb representants del PP. “És lamentable”, va apuntar Verbeek, que va agrair les aportacions per escrit enviades a Estrasburg per polítics del PSOE.

 

La clatellada més gran afecta la política de remuneració existent a Espanya. El Consell “deplora la gran disparitat de salaris entre els electes locals i la reducció de les compensacions als diputats regionals” i demana que s’estableixi un nivell de remuneració “que els permeti exercir les seves funcions” per donar compliment a la Carta Europea d’Autonomia Local. L’informe cita expressament la reforma adoptada pel Parlament de Castella-la Manxa a instàncies de la presidenta regional, María Dolores de Cospedal. “Totes aquestes mesures tenen com a objecte limitar la representació autònoma dels ens locals i regionals”, afirma el text del Consell. La diputada castellano manxega Carolina Hernández Torres (PP) va defensar en el ple la compatibilitat de la reforma amb la Carta i va acusar els ponents de “falta de rigor”.

El informe, remès ara al Govern central i sotmès a seguiment, recomana a Espanya que reformi el Senat per donar-li “un autèntic paper de representació territorial” i que acabi amb les duplicitats en el repartiment de competències, però vetllant perquè es respecti el principi de subsidiarietat (actuar al nivell més proper i efectiu).

També aconsella al Govern que augmenti l’autonomia fiscal dels municipis per no posar-ne en perill la viabilitat i que incentivi la fusió de municipis, una reforma contra la qual Marc Cools, coponent de l’informe, ha detectat “una resistència gairebé cultural” a Espanya. “Els períodes de crisi –va manifestar Cools– són el moment de qüestionar-nos i millorar el funcionament” de l’Administració.

21-III-13, B. Navarro, lavanguardia