la UE declara il·legal el procés espanyol de desnonaments

.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha dictaminat aquest dijous que la legislació espanyola sobre desnonaments vulnera la normativa comunitària perquè no garanteix als ciutadans una protecció suficient enfront de clàusules abusives en les hipoteques.Així doncs, la norma hipotecaria espanyola, per la que s’han desnonat a milers de persones no és compatible amb la llei europea. Els jutges de tota la UE hauran de tenir en compte a partir d’ara aquesta sentència i el Govern espanyol es veurà pressionat a modificar la llei.

A la pràctica, a Espanya fins ara la legislació no permetia als jutges paralitzar un desnonament invocant clàusules abusives en les hipoteques, sinó que aquesta qüestió s’ havia de tractar en un altre judici una vegada ja s’hagués executat l’expulsió.

Per tant, el Tribunal de Justícia declara que "la normativa espanyola no s'ajusta al principi d'efectivitat, en la mesura que fa impossible o excessivament difícil, en els procediments d'execució hipotecària iniciats a instància dels professionals i en què els consumidors són part demandada, aplicar la protecció que la directiva confereix a aquests últims".

La sentència respon a una consulta feta per un jutjat mercantil de Barcelona, arran d’una demanda presentada al gener de 2011 per un ciutadà contra CatalunyaCaixa després de ser expulsat del seu domicili. L’afectat va demanar la declaració de nul·litat d’una de les clàusules del préstec hipotecari i també que es considerés nul el procediment d’execució hipotecària.

"La directiva sobre les clàusules abusives s'oposa a una normativa nacional, com la normativa espanyola en qüestió, que no permet al jutge que conegui del procés declaratiu-és a dir, el que té per objecte declarar el caràcter abusiu d'una clàusula-adoptar mesures cautelars, en particular la suspensió del procediment d'execució, quan siguin necessàries per garantir la plena eficàcia de la seva decisió final ", conclou la sentència.

El Govern canviarà la llei de desnonaments
Després de fer-se pública la notícia, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha garantit que el Govern modificarà la legislació espanyola sobre desnonaments i hipoteques per adaptar-la a la llei europea.

En declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés, Gallardón ha precisat que no coneix els termes exactes de la sentència, que ha declarat que les mesures que regulen a l'Estat els processos de desnonament per l'impagament d'una hipoteca són contraris a la legislació europea de protecció dels consumidors, però ha dit que "naturalment" que s'incorporarà a la legislació espanyola. "Tots els aspectes que hagi declarat contraris a la legislació europea seran corregits", ha afirmat.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca celebra la decisió de la UE
La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Ada Colau, ha celebrat la sentència del tribunal de Luxemburg sobre la llei espanyola de desnonaments. En declaracions a Catalunya Ràdio ha indicat que "Ha hagut de ser la Unió Europea qui adverteixi de les pràctiques del govern espanyol" i ha afegit que "Nosaltres ja dèiem que la llei era il·legal". Finalment, vaticinat que la sentència europea "pot canviar molt les coses".
.
Redacció, 14-III-13, eldebat