les ILPs (Iniciatives Legislatives Populars), instrument impotent davant la partitocràcia

La d’ahir serà recordada com una sessió històrica. Almenys per als qui estudiïn l’evolució de les iniciatives legislatives populars (ILP) en el període democràtic sota la Constitució del 1978. Històrica, perquè en els primers 35 anys en vigor només es van admetre a tràmit dos de les 66 ILP que es van presentar. La resta, o no es van acceptar per estar incompletes, o van decaure amb el final d’una legislatura o bé van ser rebutjades en el seu primer debat al Congrés. Ahir, en una sola jornada, van ser admeses a tràmit dues. Les mateixes en un sol dia que en els 35 anys anteriors.

Encara que el que va succeir ahir sembla desmentir la idea que la fórmula legislativa popular era inexistent a la pràctica, no permet concebre grans expectatives sobre les possibilitats d’un salt en la participació democràtica directa en les tasques legislatives...

La pressió popular va trencar ahir el dic del Govern central al Congrés. Només tres hores abans que el ple de la Cambra votés l’admissió a tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre una llei de regulació de la dació en pagament, de paralització dels desnonaments i de lloguer social, el PP canviava radicalment la seva posició i admetia a tràmit el text avalat per gairebé 1,5 milions de firmes.

I és que el Govern de Mariano Rajoy no estava en condicions de suportar el pes d’aprovar la tramitació d’una llei per defensar el valor cultural dels toros mentre rebutjava una altra per protegir persones com el matrimoni que ahir es va treure la vida a Calvià abans de ser expulsat del seu habitatge per no pagar la hipoteca...

La votació d’ahir no implica la inclusió d’aquesta mesura en el projecte de llei que se sotmetrà a votació d’aquí a unes setmanes, sinó únicament nous terminis per a la introducció d’esmenes en el text que ja estava elaborant la comissió d’Economia del Congrés. Però, indubtablement, incrementa la pressió perquè el text definitiu inclogui entre els qui es beneficien de la moratòria dels desnonaments tots els deutors de bona fe i no només els més febles, emparats pel decret llei aprovat el passat 15 de novembre.

13-II-13, L. Izquierdo, lavanguardia