els fiscals demanen poder actuar contra menors que maltracten als pares

Amb la llei actual, els pares estan indefensos davant els fills, fins i tot si destrossen la casa

La secció de menors de la Fiscalia Provincial de València, que coordina Gema García, proposarà una modificació del Codi Penal perquè els robatoris efectuats per menors dins de la família, així com les destrosses que provoquin a casa, no siguin exempts de responsabilitat penal. Al Codi Penal, a l’article 268, s’explicita que estan exempts de responsabilitat criminal els menors que puguin, per exemple, furtar joies als pares o trencar tots els mobles de casa, sempre que “no es presenti violència o intimidació” contra terceres persones.

La fiscal Gema García considera que molts pares es troben “indefensos” per poder actuar contra els fills “per un tipus de delicte que va en augment”. “Quan arriben aquí, ens demanen que hi fem alguna cosa i els diem que no podem, es queden sorpresos”, afegeix. La fiscal valora que, si es disposés d’aquesta eina penal, “podríem delimitar el comportament del menor i evitar que reincideixi o s’agreugi la situació. Amb la legislació actual no hi podem fer res, i així ho comuniquem als pares”.

La Fiscalia valenciana fa temps que detecta com cada vegada hi ha més casos de robatoris, furts i danys intrafamiliars protagonitzats per joves. Es tracta de la sostracció generalment als pares, tot i que també als avis, d’objectes de valor. En la majoria dels casos són joies. Una vegada robades, segueixen un camí gairebé sempre a la recerca d’un adult que les pugui adquirir, o col·laborar, per vendre-les al mercat negre o en botigues de compravenda d’or. “En molts casos la policia recupera les joies, però és important poder actuar contra el menor, perquè normalment aquest menor entrarà en contacte amb un adult per completar el delicte”, afegeix Gema García.

En els últims anys, aquests casos es fan més dramàtics, ja que de vegades són joves que roben als pares o avis els pocs estalvis que els poden quedar en una situació de greu crisi econòmica. “Roben joies perquè és el que sovint és l’estalvi que queda als pares; robar diners és més difícil perquè solen tenir-los sota control al banc i només hi ha targetes de crèdit a l’habitatge i no en saben el número secret”.

Gema García explica que, en cas de poder actuar amb els menors, “moltes conductes es podrien reconduir i les famílies no estarien en una situació d’indefensió”. La fiscal adverteix que no es tracta d’internar aquests joves per haver comès un delicte, sinó de “tenir un contacte amb el menor, advertir-lo de la seva conducta, imposar-li una llibertat vigilada o una altra mesura en medi d’obert i fer-li entendre que una reincidència en el seu comportament podria tenir greus conseqüències en la seva vida que li podrien complicar el futur”.

1-II-13, S. Enguix, lavanguardia