gens digne responsable de la candidatura olímpica Madrid 2020

> per a què -o per a qui- els Jocs Olímpics 2020 a Madrid? <
> In Spain, a Thrifty Olympics Bid <
> Jocs Olímpics (Madrid, 2020...), un bon negoci? <
> "La candidatura" (de Madrid 2020), Jordi Balló <

Alejandro Blanco Bravo, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i de la Societat Madrid 2020, ha estat acusat de copiar la tesi doctoral referent al paper dels esportistes espanyols als Jocs de Pequín el 2008. La Universitat de Vigo va donar el vistiplau a la tesi i va iniciar els tràmits de doctorat fins que un altre centre universitari, la Universitat Politècnica de Madrid, va denunciar un possible plagi acadèmic, segons informació publicada ahir a ElDiario.es

Alejandro Blanco presideix el COE des del 2005. Judoka professional i llicenciat en Física, segons el seu currículum, ja s’havia fet passar per doctor universitari en actes institucionals, com en el lliurament del doctorat honoris causa a Kim Jung-haeng el febrer del 2012. Llavors Blanco es va vestir amb toga i birret en tons verd llampant. La indumentària triada pel president del COE per a aquella ocasió assenyala en els actes acadèmics aquells universitaris que han assolit la distinció de doctor.

Segons les mateixes fonts, Blanco no pertanyia aleshores a aquest club; no era doctor i no li corresponia ni la toga a sobre de les espatlles de judoka ni el birret sobre el cap d’alt executiu de l’esport.

La Universitat de Vigo va ser alertada del presumpte plagi acadèmic de Blanco l’abril del 2012, quan diversos missatges electrònics procedents de la Politècnica de Madrid assenyalaven que el que Blanco havia presentat no era cap tesi i a més es tractava d’un plagi. Només llavors la Universitat de Vigo va optar per demanar al doctorand que completés el seu treball, en el qual havien trobat errors de contingut, metodologia i procediment, segons les mateixes fonts.

Per convertir-se en doctor, Blanco es va ajudar de l’exatleta María José Martínez Patiño, que va accedir a dirigir la seva tesi. El currículum d’aquesta doctora universitària s’ha vist esquitxat per la polèmica en altres moments de la seva carrera. Abans que docent, Martínez Patiño va ser atleta especialitzada en 60 metres tanques. El 1986, la Federació d’Atletisme li va retirar el permís per competir en detectar al seu organisme la presència de cromosomes masculins. Allò va generar als anys vuitanta una àmplia polèmica coronada amb anàlisis fetes a Madrid i al Japó en les quals va quedar provat que l’atleta presentava cromosomes xy, propis del sexe masculí. Finalment, però anys més tard, la Federació d’Atletisme va fer marxa enrere i li va permetre tornar a competir en la seva especialitat de cursa curta i obstacles.

María José Martínez Patiño va acceptar dirigir la tesi del president del COE després que ell la va nomenar membre de l’Acadèmia Olímpica Espanyola, un organisme que depèn orgànicament del COE.

La combinació d’olimpisme i plagi acadèmic té el precedent més destacat en l’expresident d’Hongria, Pál Schmitt. L’exmandatari hongarès, medalla d’or d’esgrima als Jocs de Mèxic’68 i Munic’72, va quedar en descobert quan va transcendir que havia plagiat la tesi doctoral sobre els jocs olímpics moderns. El 2 d’abril del 2012 va presentar la dimissió a la presidència arran de fer-se públic l’escàndol.

10-I-13, red, lavanguardia