wertgonyes: sabotejant les bases d’un possible futur pròsper

Mentre que el Ministeri d’Economia procura avançar –a batzegades, tot i que avançar– cap a l’economia del coneixement, el d’Educació mira enrere, a l’època en què inventaven ells, i ha optat per concentrar gran part de les últimes retallades en el seu programa de formació de doctors.

Il·lustren aquesta diferència de visió entre ministeris els dos programes més importants de formació d’investigadors a Espanya. La convocatòria d’aquest any del programa de Formació de Personal Investigador (FPI), que depèn del Ministeri d’Economia que dirigeix Luis de Guindos, es va resoldre a finals del novembre, cosa que permetrà que 1.020 llicenciats s’incorporin a centres d’investigació.

La convocatòria s’ha aprovat amb retard, cosa que ha perjudicat tant els joves científics com els centres d’investigació, que ja els esperaven al setembre. Però la causa del retard ha estat més la demora en l’aprovació dels pressupostos de l’Estat i traves imposades des del Ministeri d’Hisenda que la manca de suport de la secretaria d’Estat d’Investigació, adscrita a Economia.

L’actitud de suport als científics que ha mostrat la secretària d’Estat Carmen Vela contrasta amb la displicència del Ministeri d’Educació que dirigeix José Ignacio Wert. La convocatòria del seu programa de Formació del Professorat Universitari (FPU) d’aquest any s’ha encallat en ajustos pressupostaris i canvis de normativa. De moment, 2.417 llicenciats que han estat preseleccionats esperen veure quins seran elegits per a les places disponibles. Wert va assegurar la setmana passada que la resolució es publicarà aquest dijous.

Tots els investigadors que han estat preseleccionats tenen expedients acadèmics brillants, en molts casos amb una nota mitjana d’excel·lent en la llicenciatura. Alguns han optat per iniciar la seva carrera científica, en general sense sou ni cobertura sanitària, quan han trobat un centre d’investigació o departament universitari que els acollís. Però molts d’altres esperen la decisió d’Educació.

Les places del programa Formació del Professorat Universitari es van reduir sense previ avís de 950 a 800 el 12 de novembre, informa un portaveu de l’assemblea de Doctorands Diagonal. La reducció es deriva de la decisió de retallar en 600 milions la despesa dels ministeris aprovada pel Govern de Mariano Rajoy al juliol. D’aquests 600 milions, uns 12 corresponien al Ministeri d’Educació. Cada doctorand de l’FPU rep una mitjana d’uns 17.000 euros anuals. Per tant, la reducció de 150 places del programa suposarà una retallada d’uns deu milions d’euros sobre el període de quatre anys de durada dels ajuts.

En la resolució publicada el 12 de novembre al Butlletí Oficial de l’Estat s’anunciava, a més a més, que les places per ampliar la formació en universitats estrangeres, destinades a investigadors seleccionats en anys anteriors, es reduïen de 950 a 500. Gran part dels 450 que han quedat exclosos ja havien estat acceptats per universitats d’altres països, que els estaven esperant. “Et fan quedar bastant malament. Es va parlant de la marca Espanya i després anem pel món donant una imatge força trista”, es lamenta el bioquímic Ricardo Graña, un dels afectats, que tenia previst viatjar a Dinamarca aquest gener per ampliar els seus estudis sobre plegament de proteïnes.

18-XII-12, J. Corbella/S. Gimeno, lavanguardia