Carta Oberta per la Ciència: retallar les bases de la futura prosperitat, una política suïcida

“El dany serà irreparable, es destruirà el que s’ha construït en decennis”.
Rectors i associacions d’investigadors demanen un canvi de rumb.

Milers de científics es van mobilitzar ahir a diverses ciutats espanyoles per denunciar les retallades en ciència que, afirmen, estan portant el sistema científic i tecnològic el col·lapse i de joves i no tan joves, a l’exili. Els investigadors, mobilitzats pel col·lectiu Carta Oberta per la Ciència, que reuneix societats i organitzacions científiques, sindicats i representants de les universitats, lamenten que el finançament públic de l’R+D+I acumuli una retallada d’un 31% en els dos últims anys i un 38,67% des del 2009.

 

 

>>> DESCARGA PDF DE LA CARTA ABIERTA EN ESPAÑOL <<<
>>> signa aquí la teva adhesió a la Carta Oberta per la Ciència <<<


“El dany al nostre sistema públic d’R+D+I serà irreparable, es destruirà el que s’ha construït en decennis”, es deixarà sense feina i sense expectatives professionals milers de joves, cosa que “afectarà seriosament l’esdevenir de l’economia espanyola”, denuncien en un comunicat llegit a diverses ciutats i en una carta remesa al president del Govern espanyol, al qual demanen una reunió tan aviat com sigui possible. El futur, el progrés i el benestar de la ciutadania es basa en l’R+D+I, recorden en el text Amb R+D+I hi ha futur.

Les grans retallades han tingut “conseqüències evidents” sobre el sistema, com ara que el pressupost dels organismes públics d’investigació s’hagi reduït un 30% en els últims quatre anys, “i s’han col·locat institucions emblemàtiques com el CSIC en una situació molt greu que afecta la seva viabilitat econòmica”. Per això, assenyalen, “és imprescindible fer un gir” a les polítiques del Govern en R+D+I, per aturar el “desmantellament del sistema”.

20-XII-12, agcs, lavanguardia