un Gobierno que boicoteja l’economia (i fa el ridícul internacional)
L’aposta europea pel corredor ferroviari mediterrani és inamovible. La comissió de Transport del Parlament Europeu va confirmar ahir la inclusió en la llista de projectes prioritaris per als propers anys, mentre va frenar l’intent del PP i el PSOE de diluir el suport comunitari a aquesta infraestructura en reclamar que s’atorgués el mateix reconeixement a la Travessia Central del Pirineu (TCP); aquest projecte, finalment, només podrà obtenir fons europeus per a estudis, però no per a la seva construcció, en no ser considerat prioritari.
La negativa europea va coincidir amb el pronunciament de la ministra de Foment, Ana Pastor, defensant el suport del Govern de Rajoy a l’eix mediterrani. Pastor va anunciar a Castelló que a primers del 2013 es licitarà el projecte per implantar el tercer carril ferroviari del corredor i l’adaptació d’ample ibèric a l’internacional, amb una inversió total de 1.400 milions.
L’octubre passat, en una decisió molt celebrada pels governs i l’empresariat de l’Arc Mediterrani, la Comissió Europea va decidir prioritzar la construcció d’un corredor ferroviari entre la Jonquera i Algesires, tram que connectaria amb una xarxa europea de transport de mercaderies més àmplia. En paral·lel, la Comissió Europea va renunciar a la Travessia Central del Pirineu en no encaixar en els criteris de rendibilitat econòmica, viabilitat i valor afegit europeu que va guiar la selecció de projectes.
L’ampliació de la llista d’infraestructures espanyoles candidates a rebre finançament comunitari hauria reduït la seva dotació econòmica, quan el plantejament de la UE passa per prioritzar projectes factibles.
En el primer consell de ministres europeus de transport, Ana Pastor va retirar el suport a la proposta pactada per la Comissió Europea amb l’anterior executiu socialista i va reclamar la inclusió de nous projectes, entre ells la TCP. L’executiu comunitari va rebre amb sorpresa i disgust el canvi de posició espanyola, però la pilota estava ja en el camp del Parlament Europeu. Partit Popular i PSOE van sumar forces i van pactar diverses esmenes conjuntes per revisar el mapa de projectes. Finalment, la proposta de Brussel·les s’ha aprovat sense canvis significatius: ni s’han eliminat corredors ni s’han inclòs trams nous.
L’acord ha de ser negociat ara amb el consell de ministres de transport de la Unió Europea, sense perdre de vista les converses sobre el pressupost comunitari, ja que podrien rebaixar els 31.700 milions d’euros que Brussel·les proposa de dedicar al programa entre el 2014 i el 2020.
19-XII-12, B. Navarro, lavanguardia