HSBC pagarà 1.900 milions de dòlars per tancar una investigació de blanqueig de diner

El banc HSBC Bank USA va rentar almenys 881 milions de dòlars del càrtel de Sinaloa de Mèxic i del càrtel del Valle del Norte de Colòmbia com a resultat dels seus laxos controls de 2006 a 2010, segons documents judicials estadunidencs.

Amb base en aquests documents, l'Administració Federal Antidrogues (DEA) va indicar que HSBC Bank USA no monitorejà més de 9.4 mil milions de dòlars en compres d'aquesta divisa d'HSBC Mèxic els "laxos controls del qual l'havien fet la institució favorita dels càrtels"."

Com a resultat dels fracassos del programa antirentat de diners (AML) d'HSBC Bank USA, almenys 881 milions de dòlars en guanys de les drogues del càrtel de Sinaloa de Mèxic i de Valle del Norte de Colòmbia van ser rentats a través d'HSBC Bank USA" , segons la DEA.

"El Grup HSBC va admetre no haver informat a HSBC Bank USA de deficiències significatives del programa AML d'HSBC Mèxic, malgrat saber d'aquests problema i el seu efecte en el flux potencial de fons il·lícits a través d'HSBC Bank USA".

La DEA va sostenir que una proporció significativa dels diners rentats va procedir del Mercat Negre d'Intercanvi de Pesos (BMPE), al que va definir com un complex sistema de rentat per moure els guanys de les drogues des d'Estats Units a l'exterior, típicament Colòmbia.

En 2008, l'Oficina d'Immigració i Duanes (HISSI) va iniciar una investigació a través de la Força de Tasca El Dorado i va identificar múltiples comptes d'HSBC Mèxic associades amb activitat del BMPE.

La perquisició va trobar que traficants de les drogues estaven dipositant centenars de milers de dòlars en efectiu tots els dies cap a comptes d'HSBC Mèxic.

Des de 2009, va afegir la DEA, la investigació va resultar en l'arrest, extradició i sentències a persones que van usar il·legalment comptes d'HSBC a Mèxic.

Per separat, el Departament del Tresor va indicar que HSBC Bank USA va acceptar més de 15 mil milions de dòlars en efectiu des de 2006 fins a 2009.

En 2006, l'Oficina de Crims Financers del Tresor va alertar a totes les institucions financeres a Estats Units sobre els riscos associats amb l'encreuament transfronterer d'efectiu a la frontera Mèxic-Estats Units.

Estats Units va anunciar aquest dimarts un multimilionari acord amb el banc anglès HSBC per la seva responsabilitat en el rentat de milions de dòlars de càrtels de les drogues de Mèxic i Colòmbia.

L'acord va resultar en una multa per mil 900 milions de dòlars contra la institució financera, la major del seu tipus, per la qual cosa Estats Units va caracteritzar "flagrants falles" en els seus controls interns contra el rentat de diners.

11-XII-12, notimex, eluniversal