’Paisatge hivernal amb mantes’, Quim Monzó

La situació de penúria per la qual passen els instituts d´ensenyament valencians -a conseqüència dels impagaments de la Generalitat, que des de la primavera passada no fa efectius les despeses de funcionament de dos quadrimestres del 2011- ha fet que alguns hagin hagut d´apagar la calefacció a les aules. No poden pagar el gas ni l´electricitat ni el gasoil, i les empreses subministradores no es fien que paguin més endavant i han tancat l´aixeta. Que no hi hagi calefacció a l´estiu o a la primavera és lògic i desitjable, però és que estem en ple gener, probablement el mes més fred dels dotze que hi ha en el calendari.

Per suportar les baixes temperatures, alumnes i professors es protegeixen amb abrics, anoracs, bufandes, passamuntanyes, mantes... La situació és tan grotesca que, perquè quedés constància, Francisco Tejedor, alumne de l´IES Vila-Roja d´Almassora -a la Plana Alta, prop de Castelló- va fer una foto de la seva aula, amb els alumnes en els pupitres i els anoracs i els jerséis posats, i mantes damunt: mantes blaves, mantes taronges, mantes amb taques blanques i negres com la pell d´algunes vaques, mantes a quadres multicolors... No diuen que una imatge val més que mil paraules? Doncs aquí teniu una imatge, ben explicativa, va haver de pensar l´alumne. Després de fer la foto, la va penjar en el seu compte de Facebook.

El dilluns ho van expulsar de l´institut. Segons detalla el diari Levante, la directora considera que aquesta foto "desprestigia" la imatge del centre educatiu. L´expulsió va ser verbal, l´alumne va demanar tenir-la per escrit, no la hi van donar, l´alumne va tornar llavors a classe i, quan ho van veure, li van dir que s´anés o l´expulsió seria per un mes (en cap lloc, per cert, expliciten per quant temps és, exactament). Segons la directora hi ha normes internes que prohibeixen difondre fotos fetes en l´institut si el claustre de professors no ho aprova abans. L´alumne diu que aquestes normes no les ha vist ningú i ha demanat que l´hi ensenyin. No l´hi han ensenyat.

Es tracta d´un cas exemplar. Les autoritats del centre castiguen que un alumne denunciï la situació lamentable que sofreixen els instituts valencians, i estic convençut que aquestes mateixes autoritats s´omplen cada dues per tres la boca parlant de com despertar la creativitat dels alumnes, dels mètodes que cal seguir perquè apliquin la tecnologia als seus objectius, i com cal fer-ho per fomentar en ells actituds emprenedores. I de sobte apareix un que fa exactament tot això -és lo bastant emprenedor com per a decidir utilitzar la tecnologia de forma creativa per al seu objectiu de denunciar un fet que creu injust- i, en comptes de de felicitar-lo, l´expulsen. Francament, val més dedicar-se a l´absentisme escolar i quedar-se a casa, al costat de l´estufeta.

20-I-12, Quim Monzó, lavanguardia