Brussel.les expedienta Espanya per la pujada de taxes a El Prat i Barajas

Les queixes de les companyies aèries i les agències de viatges per la forta pujada de les taxes aeroportuàries, en especial al Prat i Barajas, han fet efecte.

La Comissió Europea es va dirigir ahir per escrit al Govern espanyol per demanar-li explicacions per la pujada de les taxes aeroportuàries que va entrar en vigor el mes de juliol passat als aeroports explotats per Aena.

Brussel·les vol que Madrid aclareixi “com s’han modificat” per poder determinar si els canvis s’han fet d’acord amb els requisits mínims que marca la directiva europea sobre taxes aeroportuàries, adoptada el 2009, van explicar ahir fonts comunitàries. La normativa europea preveu “la consulta entre aeroports i usuaris dels aeroports (les companyies aèries) abans que es facin les modificacions”, van afegir. També obliga els aeroports a donar “prou informació sobre els costos” a les companyies aèries i exigeix la creació d’una autoritat de supervisió independent per arbitrar els conflictes que puguin sorgir a l’hora de fixar les taxes.

Després d’examinar diverses denúncies remeses per aerolínies i representants del sector dels viatges, la Comissió Europea ha conclòs que hi ha base per iniciar una investigació i, a proposta de Siim Kallas, comissari europeu de Transports, ha enviat a Madrid una carta d’emplaçament, que en metodologia comunitària consisteix en el primer pas en el procediment d’infracció.

Els denunciants afirmen que les companyies aèries no van ser adequadament consultades sobre els últims canvis en les taxes aeroportuàries. La Comissió Europea reconeix que les modificacions han suposat “increments modestos en alguns aeroports petits”. Però alerta que la taxa per passatger que han de pagar les aerolínies als aeroports de Barcelona i Madrid (on l’alça va ser del 50%) suposa “un increment significatiu” que “podria dissuadir les aerolínies d’operar en aquests dos aeroports”, constata Brussel·les.

L’Executiu comunitari està recollint més informació per comprovar si les modificacions “estaven justificades sobre la base dels costos” de l’aeroport.

El Govern espanyol té ara dos mesos per respondre a les preguntes remeses per la Comissió Europea. En funció de la informació rebuda, Brussel·les determinarà si es pot demanar al Govern algun canvi en l’adaptació de la directiva comunitària. És a dir, si hi ha hagut alguna decisió errònia en la transposició de la directiva, especialment en els requeriments d’informació i consulta, i si s’ha creat l’organisme intermediari de consulta requerit.

El Ministeri de Foment va reaccionar ahir defensant tant el nivell de la pujada de les taxes aplicades (“són inferiors a les d’aeroports europeus equiparables” diu en una nota) com la legalitat del procés seguit per fixar-les. Espanya “no recupera tots els costos operatius”, de funcionament i d’inversió als aeroports d’Aena. En els últims deu anys s’han invertit 18.500 milions d’euros en el conjunt d’aeroports, recorda el comunicat emès ahir.

El Ministeri de Foment admet que la pujada es va dur a terme “sense consultes prèvies” amb el sector, encara que s’empara en un conflicte legal i assegura que no va incomplir els requisits de la directiva europea. Per a l’actualització de les tarifes per al 2013 sí que s’han establert consultes amb el sector.

22-XI-12, B Navarro, lavanguardia

En el último informe de la Comisión Europea / Eurocontrol sobre rendimientos del tráfico aéreo aparece publicada la espeluznante cifra de 47 cuasicolisiones aéreas en el espacio aéreo español durante el año 2010 (incidentes con severidad "A"), frente a ninguna en el Reino Unido. Según este informe oficial, los incidentes aéreos se han disparado en España en el último año. La cifra total asciende a 1085 incidentes de seguridad.
"In 2010, the total number of incidents was 1085, with 47 severity A incidents and 95 severity B. With these figures, the 2010 WSI value is 14,27 and the ATM WSI value is 13,23."
(página 178)España, además, se sitúa a la cabeza en la Unión Europea en demoras. Barajas y su área terminal aparecen como el aeropuerto más congestionado de Europa, seguido de Barcelona.


http://www.eurocontrol.int/news/performance-review-report-2010-now-available