temporal metereològic entre Catalunya i Espanya

Daniel Cano, president de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va causar ahir una tempesta política, en recordar la “duplicitat” de tasques que es dóna amb el funcionament del Servei Meteorològic de Catalunya, que costa a la Generalitat sis milions d'euros a l'any, quan la seva labor de predicció també la fa l'agència estatal. No obstant això, Cano va indicar que els serveis estatals no poden fusionar-se amb els autonòmics, ja que Aemet duu a terme a més funcions en matèria aeronàutica, de defensa, de contaminació de fons i vigilància de tràfic aeri i marítim. Cano va dir que no va opinar sobre aquesta duplicitat, però va apuntar que Aemet és més eficient, doncs, segons va destacar, la Aemet es gasta 50 milions per a tota Espanya.

Oriol Puig, director de Servei Meteorològic (SMC), va replicar que “si hi ha duplicitat és culpa de l'Agència Estatal, que en sis anys ha instal·lat 15 estacions meteorològiques en 15 municipis on ja hi havia estacions del Servei de la Generalitat”. Puig va agregar que el SMC “té tota la legitimitat, doncs va néixer d'un llei del Parlament del 2001 no recorreguda”.

També va recordar que l'Agència Estatal es va oposar en 1997 al fet que la Generalitat es dotés d'un equip de radiosondeig a Barcelona (un globus que puja dues vegades al dia fins a 40 km d'altura per mesurar els paràmetres meteorològics), “un equip molt reconegut, que és part de la Xarxa Mundial de Radiosondejos”. “Aemet té 1.400 persones. Si s'atén el criteri de 16% de la població, a Catalunya hauria de tenir 250 persones. Però en el Servei som només 70; i ho fem tot”, va finalitzar.

18-X-12, A. Cerrillo, lavanguardia