"Les lleis són com les dones, estan per a violar-les": don José Manuel Castelao Bragaña, assessor del Ministerio de Empleo

L'exdiputat del PPdeG José Manuel Castelao Bragaña ha presentat la seva dimissió com a president del Consell General de la Ciutadania Espanyola en l'Exterior, només quatre dies després de la seva elecció, després de la polèmica que han generat unes paraules seves en les quals va dir que "les lleis són com les dones, estan per violar-les", segons ha informat el diari El País.

José Manuel Castelao Bragaña havia estat triat dilluns passat, a proposta de la ministra Fátima Báñez, com a president del Consell General de la Ciutadania Espanyola a l'Exterior, un òrgan consultiu i assessor pertanyent al Ministeri d'Ocupació.

Precisament, en el transcurs d'una reunió interna d'aquest òrgan dimarts passat va ser quan va pronunciar les referides paraules, que han originat la protesta d'altres integrants del consell que representa als emigrants. Fonts governamentals han confirmat a Europa Press que Castelao Bragaña ha presentat la seva dimissió del càrrec "per motius personals"..."Les lleis i les dones estan per violar-les". Que qualsevol persona (de la raça, classe social o edat que sigui) faci una afirmació d'aquest tipus em posa els pèls de punta. M'agradaria saber com pot ser que algú com José Manuel Castelao, membre del PP, hagi pogut arribar al cim polític amb unes idees com aquestes. Per si tot això fos poc, la versió oficial de la seva destitució al capdavant del Consell de la Ciutadania Espanyola en l'Exterior és, ni més ni menys, que una dimissió. De dimissió res. Una persona com aquesta es mereix un acomiadament procedent i passar vergonya pública davant de tots aquells als quals suposadament representava. Que al segle XXI hi hagi idees com aquesta passejant per les ments dels nostres polítics és ja la gota que vessa el got...

l'exemple de José Manuel Castelao, que era president del Consell de la Ciutadania en l'Exterior fins que en una reunió no va poder reprimir-se i va deixar anar allò que les lleis, com les dones, estan per violar-les. Òbviament, aquest individu pot fer poc més que suplicar que algú li permeti "fer una penitència". A més, demanar perdó, en aquests casos, és una concessió a la galeria: és creïble que algú demani perdó per dir el que pensa? No caldria agrair-li que sigui sincer, encara que en fer-ho es posi en evidència davant l'opinió pública com a exemple evident de fracàs educatiu?

En el cas de Castelao, tal vegada seria el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, qui, per responsabilitat històrica, hauria de demanar disculpes en nom d'un sistema que ha estat incapaç d'evitar actituds vandàliques com aquesta, fins i tot per part de persones que es van formar dècades abans que el maligne virus seixantavuitista corrompés, com se sosté ara, els fonaments de la nostra pedagogia... Un ministre, per cert, que acaba d'eliminar l'estudi de la igualtat de gènere del temari escolar.

5/9/10, ep/I. Navarro/M. Molina, lavanguardia