el populisme de María Dolores de Cospedal, un pas enrere en la qualitat de la democràcia

María Dolores de Cospedal, número dos del PP i presidenta de Castella-la Manxa, ha impulsat una mesura insòlita en la democràcia espanyola: a partir de l'any que ve, els 49 diputats de la Càmera d'aquella comunitat no cobraran cap sou i només rebran una compensació en concepte de dietes. Això representarà un estalvi d'un milió d'euros. La supressió del salari dels parlamentaris de les Corts de Castella-la Manxa, que fins ara tenien dedicació exclusiva amb un règim d'incompatibilitats molt estricte, ha suscitat fortes crítiques entre l'oposició i no desperta molt entusiasme en les files populars. De moment, la iniciativa no serà imitada per altres autonomies governades pel PP i ha estat acollida amb discreció i distància pel Govern espanyol.

Els representants de la ciutadania castellanomanchega veuen canviades les regles de joc a mitja legislatura. Ara els tocarà espavilar-se per tornar a les seves professions i trobar temps per seguir desenvolupant la tasca legislativa amb eficàcia. Aquesta Càmera ha de decidir sobre uns pressupostos previstos per a l'any que ve de més de 7.000 milions d'euros. És evident que cap autonomia, ni la més petita de l'Estat, és comparable a un Ajuntament de poble, on no és necessària una dedicació constant o completa.

Davant la crisi són diverses les institucions que han pres mesures per traslladar a l'activitat política els efectes que sofreix la majoria. Així, hem vist que s'han congelat o s'han retallat els sous i que s'han suprimit pagues extraordinàries i algunes retribucions complementàries. La presidenta de Castella-la Manxa ha volgut anar més lluny potser sense tenir en compte que el salari regular dels parlamentaris representa un avanç històric inqüestionable en la consolidació de les democràcies contemporànies. El fet que un diputat dediqui només les estones d'oci a representar als seus ciutadans remitent a les democràcies censatàries dels segles XVIII i XIX, quan la política era vedat exclusiu d'una minoria adinerada.

Inevitablement, la iniciativa de la dirigent del PP alimenta els pitjors prejudicis populistes sobre la política com a espai de privilegi que ha de ser depurat per poder obtenir el perdó d'una ciutadania irritada i castigada que sospita de tot. En aquest sentit, el dany que decisions d'aquest tipus fa a una aproximació adulta, responsable i complexa a la política és enorme. La regeneració de la política no pot convertir-se en un exercici de tornada al passat i exigeix una mica més que gestos que, paradoxalment, alimenten el descrèdit que sembla que volen combatre.

El que Cospedal materialitza de manera tan dràstica no es pot desvincular del discurs general sobre les autonomies i el dèficit que fa el PP des de fa mesos. Els populars presenten les autonomies com les administracions públiques més malgastadores, extrem desmentit per l'anàlisi detallada de les xifres i si es té present que la sanitat, l'educació i els serveis socials no depenen ja del Govern central. S'endevina una tendència que consisteix a reduir el pes de les autonomies en benefici de l'Administració central, en coincidència amb la pèrdua de sobirania per a dalt que l'Estat espanyol experimenta dins de la UE, especialment en el terreny econòmic. Aplaudim l'austeritat aplicada també als polítics, però ha de concretar-se amb sentit comú i sense gesticulacions equívoques...

Si el grupo popular en las Cortes de Castilla-La Mancha no lo remedia -escenario que nadie en estos momentos se imagina-, el próximo 1 de enero 44 diputados regionales (los otros 5 son miembros del Gobierno autonómico) dejarán de cobrar su salario. Así lo contemplan los presupuestos presentados por la presidenta María Dolores de Cospedal, que recogen un millón de euros menos en la partida para las Cortes. Ni que decir tiene que la medida cuenta con el rechazo absoluto del PSOE, que la considera como un paso más para amordazar a la oposición, mientras que el PP lo justifica en la necesidad de hacer un gesto hacia una ciudadanía asfixiada por los continuos recortes. Pero, ¿es una medida efectiva?, ¿supone una reducción real en las cuentas públicas o sencillamente es un mensaje populista?, ¿afectará al trabajo político de los diputados?...Muchas son las preguntas y varias las respuestas en función del color del partido que representen, que en el caso de Castilla-La Mancha se reduce al histórico bipartidismo PP-PSOE.

José Manuel Caballero, 43 años y diputado por Ciudad Real, ya se ve en la cola del paro el día 2 de enero. Trabajador social interino, dejó su puesto como técnico de juventud en el ayuntamiento de Puertollano cuando fue elegido diputado nacional (1996). En 2003, regresó a Castilla-La Mancha donde prosigue como diputado, además de portavoz de la ejecutiva del PSOE de Castilla-La Mancha. Al igual que el resto de los diputados regionales, no tiene otros ingresos que los de las Cortes, en virtud de una norma de incompatibilidades aprobada por los socialistas hace algunos años. “Ganamos una media de 3.000 euros al mes -explica-, que se desglosa en unos 2.000 de salario y mil de indemnización, al margen de las dietas por desplazamiento dependiendo de los plenos y comisiones. Hablan de eliminar esos 2.000 euros... No me preocupa mi caso en particular, aunque sé que tengo muy complicado encontrar un trabajo porque mi puesto ya está ocupado y porque es muy difícil que algún empresario quiera contratar a alguien que la mitad de los días no puede estar en su puesto de trabajo... Todo es absurdo porque la realidad es que el dinero que se ahorrarán será cero, al contrario aumentarán las cuentas públicas”.

¿Por qué? “Porque, según Caballero, una buena parte de los diputados son funcionarios o jubilados, que ganan entre 1.800 y 2.200 euros al mes de las administraciones públicas... Y otros tanto, son concejales y alcaldes, que pedirán su correspondiente paga. Es decir, el dinero saldrá de las administraciones. Y luego estamos otros, creo que los menos, que estamos abocados al paro. A mí realmente lo que me preocupa es cómo voya cotizar a la Seguridad Social”.

El portavoz del PP en las Cortes castellano-manchegas, Francisco Cañizares, 41 años, defiende “la decisión de Cospedal porque era necesario hacer un gesto hacia la ciudadanía”, aunque no todos los presidentes autonómicos del PP lo comparten, como es el caso del extremeño Monago.

Cañizares cree que gran parte de las críticas de los socialistas se debe a lamanera de entender la política como “un cargo de por vida”. “Han estado 28 años en el poder -dice- y muchos diputados llevan aquí décadas”. Cañizares, abogado de profesión, fue concejal del Ayuntamiento de Ciudad Real desde el 2003, cargo que compatibilizó con su trabajo en un despacho. Aunque en el 2006 lo dejó porque se encargó de la portavocía del grupo. En el 2011, fue elegido diputado regional.

El portavoz del grupo popular entiende los problemas que algunos diputados puedan tener a partir del 1 de enero, pero “como el resto de españoles”. Aunque reconoce que compatibilizar un trabajo con la labor en las Cortes es complicado, ya que un diputado debe asistir a los plenos (tres al mes), a las comisiones, prepararlas, mantener entrevistas... Con ese panorama será difícil que una empresa privada contrate aundiputadoque precisa tanta flexibilidad, pero Cañizares insiste en la “vocación” del político.

Lo que no comparte es las críticas del PSOE respecto a la incongruencia de reducir un millón de euros en diputados, mientras se mantienen partidas millonarias (67millones) para asesores elegidos “a dedo”. “Desconozco esa cantidad, pero lo que sí sé es que con el PSOE era el doble”, señala.

José Luis Guijarro, de 44 años y diputado socialista por Cuenca, es otro de los que se ve en la fila del paro en enero. Pero esto no es lo que más le indigna, asegura, si no “la estafa que se va a acometer con los ciudadanos. Eligen para que se defiendan sus derechos a tiempo completo, no parcial. Y eso es lo que hay detrás de esta medida populista”.

6-X-12, C. López/lavanguardia

En nom de l'austeritat i de la necessitat de donar exemple, el Govern de Castella-la Manxa que presideix María Dolores de Cospedal ha enviat al legislatiu regional uns pressupostos amb els que pretén deixar sense sou fix als parlamentaris autonòmics. La retribució estable seria substituïda per dietes que els electes cobrarien en funció de la seva assistència a les reunions de la Càmera.

És evident l'existència d'un distanciament entre la classe política i la majoria dels ciutadans. Els casos de corrupció i els privilegis han contribuït a aquest distanciament, igual que la conversió de la política en vedat tancat d'una casta professional, amb mecanismes de renovació limitats, que ha perdut capacitat per sintonitzar amb les preocupacions fonamentals dels seus ciutadans. El socialista Joaquín Leguina atribueix aquest problema de pèrdua de perspectiva a la llunyania laboral de molts polítics professionalitzats pel que fa als seus votants: "El problema dels nous polítics és que mai han cotitzat a la Seguretat Social per compte propi o alié, fora dels seus partits", ha assenyalat Leguina.

L'existència d'aquest problema, aguditzat per la crisi, no se soluciona suprimint el sou dels parlamentaris, sinó amb transparència, amb honradesa en la gestió, respecte als règims d'incompatibilitats i amb retribucions que no resultin escandaloses. També és fonamental l'exemplaritat en el comportament de manera que, per exemple, l'administració no es vegi saturada per càrrecs de confiança dels electes o, fins i tot, en ocasions, de familiars dels polítics que accedeixen a llocs públics per la porta de darrere utilitzant els ressorts de la lliure designació. A més, per descomptat, és important la modificació dels procediments de funcionament intern dels partits per recuperar la comunicació amb els ciutadans del carrer.

L'activitat d'un Parlament, en general, és prou intensa com per requerir als seus membres una dedicació gairebé exclusiva, encara que pugui haver-hi alguna excepció. Eliminar el sou dels parlamentaris, com es pretén fer a Castella-la Manxa, faria impossible aquesta dedicació. La falta d'una retribució regular, en últim terme, tancaria les portes de la política a molts ciutadans: caldria veure quant temps suportaria qualsevol empresa les reiterades absències d'un empleat parlamentari que ha d'acudir a ponències, comissions, plens o actes de representació. O quin autònom pot tirar la persiana del seu negoci cada vegada que té una cita al Parlament, encara que li paguin dietes.

Només en una Càmera amb poc treball tindria sentit la falta de sous, però la necessitat d'una política d'austeritat no justifica deixar als membres d'un legislatiu sense una retribució adequada, perquè convertiria aquesta activitat política en un ofici propi de rendistes, els únics que podrien permetre's el luxe de treballar sense cobrar perquè tenen resolts els problemes econòmics. Això, o fomentaria fraus i corruptel.les, com els de buscar la forma d'inflar les dietes per obtenir un sou encobert.

3-X-12, F. Domínguez, lavanguardia