"Por", Quim Monzó

Ikea ha eliminat del seu catàleg a l'Aràbia Saudita totes les dones que apareixien a les fotos. El motiu: les normes del país. La ministra de Comerç sueca ha renyat tant Ikea com l'Aràbia: "No es pot apartar les dones de la realitat. Aquest és un trist exemple més que a l'Aràbia Saudita encara queda un llarg camí per recórrer fins aconseguir la igualtat entre tots dos sexes". A mi, però, m'agradaria tenir a les mans un d'aquests catàlegs i veure com han solucionat totes les escenes felices que hi surten sempre, amb homes, dones, nens i nenes en feliç convivència entre els mobles de l'empresa. Si no hi ha cap dona i només hi han deixat els homes, més que no pas el catàleg d'Ikea deu semblar el quarto fosc del Nightberry.

Davant dels dèspotes hi ha dues opcions bàsiques: acotar el cap o no tenir-hi contacte. Ikea ha triat la primera. A finals del mes passat Aràbia va oferir feina a cent mil infermeres espanyoles, amb unes condicions econòmiques digníssimes. El Consell General d'Infermeria espanyol va rebutjar l'oferiment i va deixar clar que ho feia per la condició deplorable a què es veuen sotmeses les dones en aquella zona del món. És la segona opció.

El fonamentalisme islàmic va vivint de la rifeta, convençut que el món és als seus peus. Només alguns mitjans s'hi enfronten amb fermesa. A França, la gran Charlie Hebdo, que des del 1970 no defalleix en l'objectiu de no cedir ni un mil·límetre davant de les barbàries. Aquí, El Jueves, apareguda set anys després i que, pels mateixos motius, ha patit segrestos, prohibicions, atacs, denúncies... Ara mateix, entitats vinculades al món musulmà de Barcelona han presentat als jutjats una demanda contra aquesta revista perquè consideren ofensiu un dibuix on hi surten tot de senyors, amb cares ben diferents les dels uns de les dels altres, i on es llegeix: "Però ¿algú sap com és Mahoma?" Doncs, d'aquest simple dibuix, n'infereixen injúries, calúmnies i ofensa de sentiments religiosos.

Aquestes setmanes Salman Rushdie volta pel món presentant el seu últim llibre, Joseph Anton. Rushdie, que sap prou bé com les gasta el feixisme islàmic, acaba de fer unes impecables declaracions a Europa Press: "No té sentit que les religions exigeixin que no se les critiqui. Quan aquests dies sento que la gent diu que s'han de respectar les religions, el que volen dir és que tenim por de la violència, perquè el que realment amaga aquest respecte és la por de la violència. N'estic tip, que les religions exigeixin un tracte especial. No hi ha cap raó per la qual se'ls hagi de donar un tracte especial. Hem de poder parlar de les coses seriosament, però també amb sàtira". Tots aquests conciutadans nostres tan amants d'entendre les "raons" dels "ofesos" per les burles a Mahoma haurien de retallar aquest text, penjar-lo al capçal del llit i llegir-lo cada nit abans d'anar a dormir, a veure si finalment ho entenen.

5-X-12, Quim Monzó, lavanguardia