clamorós fracàs de la política d’amnistia fiscal del Govern Rajoy
L'amnistia fiscal ha resultat com aquests suflés mal batuts i pitjor fornejats que acaben al plat desinflats i abatuts. En els quatre primers mesos de la mesura només s'han recaptat 50 milions dels 2.500 previstos, és a dir, amb prou feines el 2%. Al Ministeri d'Hisenda culpabilizan al PSOE del fracàs per haver presentat un recurs contra la regularització especial, que va ser acceptat davant el Tribunal Constitucional. No és un argument baladí, perquè, si la mesura es declarava inconstitucional, els contribuents acollits al pla quedarien en situació precària davant Hisenda. Però, a més, els experts consideren que, en uns moments en què el diner surt d'Espanya (de forma legal o no) per les incerteses del país, la mesura no resulta tan atractiva com podria semblar...Mariano Rajoy és un home de modals impecables, paciència infinita i decisions pausades, així que Montoro no ha de témer una esbroncada airada del president, però és indubtable que aquest ha arrufat el nas quan ha sabut la dada. Sobretot perquè era una mesura que resultava difícil d'explicar a tants contribuents que havien complert amb les seves obligacions. En aquest sentit, el cost polític de regularitzar el pecuni de rics que havien generat diner negre i que l'havien tret il·legalment del país resulta evident. Si el Govern hagués obtingut els 2.500 milions que es van anunciar, es podria haver reduït la mala imatge de la mesura en honor del pragmatisme polític.
...Faria bé el ministre Montoro a buscar altres fórmules per a perseguir els diners no declarats fora del país, mentre es donen raons poderoses perquè el diner legalment declarat torni.
10-IX-12, Màrius Carol, lavanguardiaEl Govern ha recaptat 50,4 milions fins a juliol gràcies l'amnistia fiscal aprovada a la fi de març, la qual cosa suposa solament el 2% del que espera recaptar en el conjunt de l'any, segons dades de l'Agència Tributària.
L'amnistia fiscal va veure la llum el passat 30 de març i va ser creada amb una mesura "excepcional i extraordinària" per a l'any 2012 amb l'objectiu de recaptar 2.500 milions d'euros i aflorar el capital ocult a Espanya.
L'amnistia fixa un gravamen específic del 8% per als dividends o participacions en beneficis de font estrangera derivats de la mateixa font que es repatríen fins al 31 de desembre de 2012.
Així mateix, implanta un altre gravamen especial del 10% d'atracció de rendes no declarades per contribuents de l'IRPF, Impost de societats i Impost sobre la Renda de no Residents.
Els contribuents poden presentar una declaració confidencial per a regularitzar la seva situació tributària, i el termini de presentació i el seu ingrés finalitza el 30 de novembre.
Així, per complir les expectatives fixades, el Govern hauria de recaptar 2.450 milions en sol quatre mesos, el mateix període que porta vigent l'amnistia fiscal.Molts són els experts que han dubtat de l'efectivitat d'una mesura d'aquest tipus i han qüestionat fins i tot la seva legalitat. De fet, el Partit Socialista va presentar al juny un recurs d'inconstitucionalitat que va ser admès a tràmit pel Tribunal Constitucional.
El PSOE va justificar el recurs per ser una iniciativa que afavoreix als defraudadors en permetre'ls regularitzar la seva situació fiscal amb un pagament del 10% del valor dels béns aflorats, mentre que els contribuents cumplidors paguen el 43%.
De fet, el Sindicat de Tècnics del Ministeri Hisenda (Gestha) creu que la reduïda recaptació de l'amnistia es deu al fet que els assessors estan recomanat als seus clients no acollir-se a aquesta mesura fins que el Constitucional dicti sentència.
Expectatives frustrades
El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, ha explicat que l'admissió a tràmit del recurs "ha frustrat" les expectatives de l'amnistia perquè els que s'acullen ara podrien ser penalitzats més endavant si l'amnistia es declarés inconstitucional.
Segons Mollinedo, l'amnistia no va arrencar bé en el mes de març perquè oferia poca seguretat jurídica i anava dirigida a ciutadans de rendes molt altes o als administradors de grans companyies.
L'ordre ministerial que es va publicar temps després d'aprovar l'amnistia va millorar la situació en permetre que es declarés diners en efectiu, ja que, segons Mollinedo, hi ha 50.000 milions en bitllets de 500 euros no declarats.
En qualsevol cas, el secretari general de Gestha creu que l'admissió a tràmit del recurs del PSOE dificulta enormement la possibilitat que el Govern recapti el previst.
10-IX-12, ep, lavanguardia