(panem et circenses:) la bombolla del futbol professional, de l’opi del poble masculí

- (panem et circenses:) Lliga de les estrelles o Bombolla del futbol professional?

Alguns clubs de la Lliga espanyola es troben en una situació econòmica crítica, no només per la greu crisi, sinó per les desmesurades despeses en fitxatges que han efectuat en els dotze darrers anys, que la seva suma total arriba als 3.469 milions d'euros. Aquest disbarat ha portat a diversos clubs a les portes de la ruïna. Només el deute dels clubs amb Hisenda s'eleva a 752 milions, sent l'Atlètic de Madrid, amb 120 milions, i el Deportivo, amb 90, els que encapçalen aquest rànquing. Sense explicar els deutes a la Seguretat Social, que els clubs mantenen en la més estricta opacitat, la qual cosa crea una sensació de favoritisme respecte al tracte que reben el gruix de les empreses, a les que per aconseguir un ajornament s'exigeixen comptes reals.

És evident que aquesta situació no pot continuar. L'abril passat es va establir un acord entre el Consell Superior d'Esports (CSD) i la Lliga de Futbol Professional (LFP) per saldar el deute públic l'any 2020. Va ser una decisió criticada puix que es basa en elements tan aleatoris com jugar o no la Champions, o que la pilota traspassi o no la línia del gol, o en ingressos de tornejos que encara no s'han celebrat, segons va revelar el Sindicat de Tècnics d'Hisenda.

Però el deute dels clubs no està contreta només amb l'administració pública. També les hi ha amb altres clubs i amb proveïdors, encara que els seus números amb prou feines es coneixen, excepte els dels equips que han d'exposar-les en assemblea, com són els que no tenen estatus de societat anònima (Barça i Reial Madrid, entre altres pocs). Aquesta falta de transparència contravé la norma fonamental de les societats anònimes. I les auditories no aclareixen gran cosa. És més, alguns clubs han sobreviscut gràcies a les subvencions d'ajuntaments i autonomies, uns ingressos que per raons òbvies estan de baixa o a punt de desaparèixer.

El panorama descrit ha obligat als dirigents dels clubs a retallar la despesa, començant pels fitxatges, que són la part del lleó als pressupostos, així com a prendre altres mesures, com que desapareguin els partits en obert dels dos grans clubs i es retransmetin només aquells que desperten menys interès.

Malgrat el descens en picat de les quantitats destinades a fitxatges, segueix sent necessari arbitrar una llei de l'esport professional que exigeixi als clubs transparència en la seva gestió econòmica, amb les corresponents sancions per els qui incompleixin la seva normativa. Aquesta seria una llei totalment necessària per regular i contenir la insolvència financera de les societats esportives, no només per millorar la imatge de l'esport espanyol, ara subjecte a sospita per la seva alegria en el dispendi, sinó per facilitar la millor gobernança d'un sector que, com és el cas de la Lliga professional, genera un negoci d'1.800 milions d'euros anuals. Va en això la seva pròpia credibilitat.

3-IX-12, lavanguardia

- Salvados. La burbuja del fútbol - laSextaOn

- ¿Cuando estallará la burbuja del fútbol español?

- La nueva 'burbuja' del fútbol | elpais

- ¿Por qué no pincha la burbuja del fútbol? - abc.es