nou retrocés de les universitats catalanes en el ranking mundial

- una política pressupostària que impedirà qualsevol mena de creixement i recuperació
- (panem et circenses:) Lliga de les estrelles o Bombolla del futbol professional?

Les universitats espanyoles han tornat a caure en el rànquing de la Universitat Jiao Tong de Xangai. Aquesta classificació mesura des del 2003 el nivell de la investigació que es fa als campus i el seu reconeixement internacional –entren en joc altres factors, però aquests són els que més pesen–. Cap universitat espanyola apareix entre els 200 primers llocs. En total, 11 centres del país aconsegueixen entrar a la llista, els mateixos que en l'edició del 2011, encara que només tres se situen entre els llocs 201 i 300 –a partir del número 100 les universitats es classifiquen per franges–. Es tracta de la Universitat de Barcelona, l'Autònoma de Madrid i la Complutense. La Universitat de València cau fins al següent graó –del 301 al 400–, al costat de l'Autònoma de Barcelona, la Politècnica de València i la Universitat del País Basc.

La universitat de Harvard encapçala el rànquing. Aquest llistat dels 550 millors campus del món té en compte els premis rellevants aconseguits, els investigadors citats, els articles publicats i l'eficiència acadèmica en funció de les dimensions de la institució.

Els deu primers llocs estan ocupats per vuit universitats americanes, entre les quals destaquen Harvard, Stanford i Berkeley, i dues angleses -Cambridge i Oxford-, que en els llocs cinquè i dècim, respectivament.

17-VIII-12, ep/red, lavanguardia