Álvarez de Miranda, Becerril, Aznar..., la renovació institucional del PPSOECiU

Roger Loppacher serà el nou president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'expresident del PP català Daniel Sirera entrarà com a conseller, en funció de l'acord aconseguit entre CiU i PP per a la renovació parcial dels membres d'aquest òrgan regulador. Ambdues formacions van entrar ahir conjuntament les seves propostes al registre del Parlament. CiU presenta a Loppacher, que va ser vicepresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, com a conseller del CAC i, una vegada aprovat el seu nomenament, el proposarà com a president, i el PP proposa a Sirera. ICV, EUiA i ERC van proposar al periodista Salvador Alsius. Els tres candidats se sotmetran a votació en el proper ple del Parlament, el 4 de juliol, que triarà a dos. Tant Loppacher com Sirera tenen el suport de CiU i PP, i per això els vots per ser triats. La reforma de la llei del CAC, aprovada al febrer, redueix de deu a sis els membres d'aquesta institució, que han de ser proposats per dues forces parlamentàries –en lloc de les tres que es necessitaven anteriorment– i que podran ser triats per majoria simple en segona votació. A més, la llei estableix que el president del CAC sigui triat pel Parlament i no pel Govern, com fins ara. Loppacher substituirà a Ramon Font, que aquest mes va presentar la seva dimissió com a president del CAC per facilitar la posada en pràctica de la reforma legal. Font havia estat triat directament pel Govern de José Montilla, al gener del 2009, per a sis anys.

30-VI-12, red, lavanguardia

El també exdiputat de UCD Rafael Álvarez de Miranda (Madrid, 1955) serà el nou president del Tribunal de Cuentas, institució de la qual ja era conseller des del 2001 promogut pel PP Álvarez de Miranda és fill de l'expresident del Congrés i exdefensor del Poble Fernando Álvarez de Miranda, i en 1979 es va convertir en el diputat més jove del Congrés sortit de les eleccions generals d'aquell any. També han estat proposats com a consellers, després de l'acord del PP i el PSOE, Ángel Algarra, María José de la Fuente, José María Suárez, Enriqueta Chicano i María Antonia Lozano. El PP ha proposat a més a Manuel Aznar López, el germà gran de l'expresident del Govern José María Aznar, i a l'exministra de Justícia Margarita Mariscal com a candidats a consellers per al Tribunal de Cuentas. Tots dos són dos dels tres candidats que el PP ha plantejat pel Senat... PP i PSOE van tancar ahir sumant a CiU el pacte per renovar el Tribunal Constitucional (TC) i altres importants institucions de l'Estat...

L'equilibri buscat per al Constitucional ha permès finalment la incorporació de la magistrada de la Sala Civil del Tribunal Suprem (TS) Encarna Roca, catedràtica de la matèria. La candidatura d'Encarna Roca va ser una de les propostes pel Parlament de Catalunya en la renovació depenent del Senat. El paper exercit pel portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha estat determinant en aquest aspecte del pacte. Duran havia demanat “sentit d'Estat” a PP i PSOE, reclamant que la renovació del Constitucional inclogués a juristes amb sensibilitat autonòmica. “A cadascun –va dir ahir Duran– el que li correspon. Ho he demanat per activa i per passiva. Encarna Roca ocupa quota del PSOE, té el suport del PSC i s'ha consensuat amb el PP”. És a dir, és una candidata “de PSOE, PP i CiU”...

També accedeixen al TC, si escau a proposta del PP, el catedràtic de Filosofia del Dret Andrés Ollero, que va ser diputat popular al llarg de 17 anys, i el magistrat del Suprem Juan José González Rivas, membre de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM). González Rivas va ser partidari d'admetre l'objecció de consciència davant l'assignatura d'educació per a la ciutadania, i va recolzar el recurs de Fòrum Astúries que hagués restat un diputat al PSOE en les autonòmiques. El PSOE, al seu torn, va proposar a Fernando Valdés, catedràtic de Dret Laboral. En aquest nomenament s'aprecia la influència del sector que ja va proposar en el seu moment a la expresidenta del TC, María Emilia Casas, i es reflecteix l'interès del PSOE per enviar a aquesta instància a un especialista en la reforma laboral, matèria ja recorreguda al Constitucional.

L'acord per renovar les institucions es va tancar després de la cimera europeu. El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, van mantenir una última conversa telefònica en acabar l'àrdua negociació a Brussel·les. Cal parlar, en aquest sentit, d'un moviment conjunt, en el qual Rajoy i Rubalcaba van poder sostenir alhora postures molt aproximades en matèria de defensa de l'euro i a efectes interns concloure en aquest mateix clima de cooperació el pacte sobre renovació de càrrecs institucionals. Ambdues parts es van manifestar molt satisfetes amb l'acord, que desbloqueja institucions de gran relleu constitucional. PP i PSOE semblen haver cuidat especialment l'encaix dels candidats amb aquesta rellevància dels càrrecs. En contra del fet altres vegades, en què es va imposar el criteri pur i dur de les quotes, en aquesta ocasió ha prevalgut una valoració del pes professional i la trajectòria de les persones triades. I al mateix temps ha influït el bagatge de les experiències ja realitzades.

Tots aquests factors han influït clarament en eleccions com la de Soledad Becerril per al lloc de Defensora del Poble. En un moment en el qual el país sospira amb freqüència per l'esperit de consens que va presidir la transició, el nom de Soledad Becerril evoca precisament aquella voluntat de sumar per superar un repte històric...

30-VI-12, J.M. Brunet, lavanguardia

Julio Somoano, fins ara director i presentador dels informatius matinals de Telemadrid, va ser designat ahir pel consell d'administració de RTVE nou director dels informatius de TVE per substituir a Fran Llorente. Somoano va rebre set vots favorables del PP i CiU i dues abstencions d'IU i PSOE.

30-VI-12, xarxa, lavanguardia

La renovació del Tribunal Constitucional (TC) no ha pogut tancar-se sense polèmica pel biaix ideològic dels candidats triats. PP i PSOE justifiquen el perfil dels juristes que han proposat, però la seva elecció ha donat munició a els qui creuen que el TC no és només una tercera càmera que revisa les decisions del Congrés i del Senat, sinó també un tercer braç dels partits per perllongar fins a l'infinit les seves disputes.

En la llarga partida d'escacs que PP i PSOE han jugat en el tauler del Constitucional, tots dos partits han anat menjant-se les peces del rival fins a arribar a una fase final de la negociació feta sense llum ni taquígrafs de la qual han emergit candidats amb biaix ideològic clar, però no sectari. I encara així, la polèmica els ha envoltat abans de prendre possessió, sobretot en el PSOE, on el secretari general de Madrid, Tomás Gómez, ha aprofitat l'ocasió per llançar una nova crítica al cap del seu partit, Alfredo Pérez Rubalcaba. Gómez va qüestionar ahir la candidatura del catedràtic de Filosofia del Dret Andrés Ollero, proposat pel PP, partit del que va ser diputat 17 anys. Per al líder socialista madrileny, Ollero és un “homòfob declarat” amb “idees preconstitucionales” per la seva opinió contrària al matrimoni entre persones del mateix sexe. Rubalcaba, al seu torn, va defensar que la renovació de càrrecs s'ha fet prevalent “el rigor i la competència professional”. I va afegir que és normal que juristes i catedràtics es pronunciïn “sobre els grans debats”.

Altres triats, com Fernando Valdés –a proposta del PSOE–, o Juan José González Rivas –a proposta del PP– també s'han pronunciat sobre temes polèmics, com la reforma laboral o l'educació per a la ciutadania.

1-VII-12, J.M. Brunet, lavanguardia