Espanya cañí -61: el (9è) jutge del cas Carlos Fabra pide empara al CGPJ

- dossier Espanya cañí

Pin diu que l'Audiència de Castelló tracta de "pertorbar" la seva independència perquè arxivi el delicte de suborn.

El jutge de Nules que instrueix el "cas Fabra", Jacobo Pin, ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en creure que la Secció Primera de l'Audiència de Castelló ha "pertorbat la seva independència" en tractar d'imposar indirectament el sobreseïment del delicte de suborn" imputat a l'expresident de la Diputació Carlos Fabra.

Segons l'escrit fet públic avui pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutge titular del jutjat de primera instància número 1 de Nules considera que les últimes decisions de la Secció Primera de l'Audiència de Castelló que li sol·liciten que sobresegui el delicte de suborn estan "inquietant o pertorbant" la seva independència.

La causa de l'anomenat "cas Fabra" està oberta pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i frau fiscal, i en ella estan imputats l'expresident de la Diputació i actual president provincial del PP, Carlos Fabra, la seva ex esposa, Amparo Fernández, l'empresari Vicente Vilar, la seva esposa, Monserrat Vives i l'ex senador del PP, Miguel Vicente Prim.

El jutge afirma que la Secció Primera de l'Audiència de Castelló està "tractant d'imposar indirectament el sobreseïment del presumpte delicte del suborn" del que està acusat Carlos Fabra.

Jacobo Pin, que ha instruït la causa durant els tres últims anys, dins d'un procés iniciat fa vuit anys i pel qual han passat altres vuit jutges instructors, afirma que ha controlat en tot moment "la legalitat" del procediment, basant-se en el que va disposar la Secció Segona de l'Audiència Provincial en l'acte de 5 d'octubre de 2010.

El jutge assegura que ha procedit "atenent als fets que es declaraven punibles en aquest acte i que van anar a més ratificats per la mateixa secció el 4 de maig de 2012".

La qualificació dels fets, continua Pin, es va fer atenent al sol·licitat per les parts, i ell mateix va considerar, i segueix considerant, que "existeixen indicis racionals de criminalitat que constitueixen un delicte de suborn, imputable, almenys, a un dels acusats, Carlos Fabra".

Així mateix considera que el procediment abreujat, en lloc del procediment del jurat, és l'adequat per enjudiciar aquests delictes, i que a més la Secció Segona de l'Audiència va fer la mateixa consideració.

Segons el relat de Pin, encara que la secció primera "no té la possibilitat d'acordar d'ofici la nul·litat de l'acte", li va demanar que "sobresegués la causa referent al delicte de suborn".

Si actués d'aquesta manera, diu el jutge, "vulneraria el Dret Constitucional a la tutela judicial efectiva i a un procediment amb totes les garanties" per a les parts.

A més, "incorreria en una greu incoherència", ja que estaria "variant el sentit de la meva resolució" sense haver estat ordenat per un òrgan judicial superior i sense haver practicat més diligències.

Pin assegura en el seu escrit ser conscient que la seva petició d'empara davant el CGPJ és "inusual" però afirma que la Secció Primera pretén "imposar-me una decisió que em correspon a mi com a jutge instructor" i que a més "m'impedeix culminar la instrucció".

Així mateix, considera que no es pot demorar més la causa, la instrucció de la qual "està totalment conclosa des de fa mesos".

28-VI-12, diarioinformacion

elplural.com