fugida endavant de la política megalòmana del Govern de Múrcia

El Paramount Park de Múrcia, vuit mesos sense trobar inversors

La plana major de la política regional i l'imputat Jesús Samper, caps visibles d'un projecte que començaria a construir-se a l'octubre.
Mario S. Guillén / Pablo García (01-06-2012, vozpopuli)

Murcia va viure aquest dijous l'acte inaugural de Paramount Park, un gran projecte al més pur estil Eurovegas (encara que va ser fet públic bastant abans) que inclou la construcció d'un parc temàtic al costat d'un centre de negocis en la localitat d'Alhama de Murcia. Es va tractar d'un acte institucional de posada de la primera pedra però que no es veurà confirmat per l'inici de les obres fins a octubre d'aquest any. Malgrat la difícil situació de les arques regionals (la qualificació del deute murcià va ser rebaixada tres graons de cop per Fitch aquest dimecres), el govern regional presidit per Ramón Luis Valcárcel no ha dubtat a tirar tota la carn en el asador del projecte, en el qual participa de forma directa a través de Premursa (Projectes Emblemàtics Murcians, S.A.), una societat creada 'ad hoc' per al projecte Paramount i participada per dues institucions públiques de la comunitat autònoma (Múrcia Turística i l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia).

En la presentació del projecte a Madrid el passat octubre, des de Premursa s'assegurava que s'estava en la cerca d'inversors per al projecte. Gairebé vuit mesos més tard, la resposta des de la promotora és la mateixa: "estem buscant els inversors i esperem tenir-los en les properes setmanes", ha assegurat a Vozpópuli la representació de la promotora. Premursa està presidida per l'empresari Jesús Samper, prohom del empresariat murcià (malgrat ser de Madrid), també president del Real Murcia CF i en aquell temps imputat per delictes de corrupció immobiliària relacionats amb la construcció de l'estadi de futbol Nova Condomina.

Eldorado huertano

La cronologia de la Paramount murciana va arrencar fa ja més de dos anys, al febrer de 2010. El totxo començava a arrasar ocupacions en una regió l'atur de la qual s'aproxima avui al 30% i Alberto Cruz, el conseller de Cultura cèlebre perquè ha importat a Múrcia festivals de calat i perquè va ser brutalment agredit al gener de 2011 prop del seu domicili, va tenir una idea: va convèncer al president Valcárcel per viatjar a Dubai a reunir-se amb uns inversors i a la tornada tots dos van portar el projecte Paramount sota el braç. “Aquest acord permetrà que Múrcia surti de cop de la crisi econòmica, gairebé com un avanç de 15 anys en el creixement econòmic nacional”, va arribar a afirmar Creu.

I així va néixer el 'Eldorado huertano', un projecte les xifres del qual espanten: 1.812.926 metres quadrats dels quals 774.777 es destinaran al parc temàtic; la resta, més d'un milió de metres quadrats, per un macrocomplexe sobrenomenat LifeStyle Centre. Però alguna cosa ha anat fallant pel camí: primer, al setembre de 2010, la productora nord-americana va informar que no participaria en la inversió, per la qual cosa Valcárcel va salvar el projecte creant la citada Premursa; més tard, a l'octubre de 2011, va rebaixar l'impacte econòmic anunciat al març d'aquest any de 2.650 milions a només 535 quilos. Finalment, ara planeja la sospita sobre l'existència d'inversors.

Per si no fos poc, Premursa segueix venent que crearà milers d'ocupacions, però cada vegada menys: de 26.000 fa uns mesos a 22.000 en l'actualitat. I per rematar la feina, la comunitat ha avalat el projecte per valor de 25 milions d'euros.

“No deu haver-hi al món un sol inversor”, ironitza Manuel Tovar, professor d'Economia de la Universitat de Múrcia i membre del Fòrum Ciutadans. “Si estiguéssim en temps d'expansió, igual a algú se li creuava el cable, i així i tot tinc les meves reserves. Però Valcárcel insisteix en els seus projectes megalòmans, que són un reflex de la seva pèssima gestió econòmica. En definitiva, una proposta sense peus ni cap”.