"Alguna cosa hi fa pudor si tanquen les fronteres ", Quim Monzó

Les autoritats xineses han fet saber a les agències de viatges de tot el món que, de manera indefinida, deixen de donar permisos d'entrada al Tibet. La mesura és l'última de tota una sèrie de restriccions a l'arribada de visitants que el Govern de Pequín ha anat dictant últimament, i es produeix després que, fa dues setmanes, dos tibetans s'immolessin amb el tradicional i efectista mètode bonze de calar-se foc.

L'ocupació del Tibet i la repressió sistemàtica dels drets d'aquell país han inclòs sempre un control turístic metòdic i implacable. En parlava dijous passat l'Abc News (que no s'ha de confondre amb l'Abc, ni amb el madrileny ni amb el sevillà): durant totes les dècades d'ocupació, cada vegada que hi ha una revolta popular, el Govern xinès tanca les fronteres tibetanes als visitants, siguin xinesos o d'altres estats. Cada vegada que al Tibet hi ha diades políticament assenyalades -commemoratives o reivindicatives- que puguin fer preveure incidents, la Xina pren immediatament aquesta mesura implacable. Per una banda, això contribueix a debilitar l'economia tibetana, que, com la de tots els països que no tenen gaire res millor a oferir (i no vull posar-ne exemples pròxims), s'aferra al turisme com a un ferro roent. Suposo que al Govern xinès ja li deu estar bé, tot i que l'objectiu primer sigui impedir que simpatitzants de la causa tibetana entrin al Tibet per donar-hi suport. Un suport que -més enllà del de Sharon Stone, Richard Gere, Paris Hilton i altres actors de Hollywood amb ganes de fer-se el conscienciat i així promocionar-se- té també adeptes entre els xinesos honestos, que no estan d'acord amb l'actitud del seu govern cap al Tibet. Així doncs, tal com dèiem, cada vegada que hi ha diades assenyalades el Govern de Pequín tanca les fronteres del Tibet, i aquests tancaments són previsibles, però aquest d'ara no ho era. Feia molt de temps que no hi havia hagut un tancament indefinit.

Quan un govern tanca amb pany i forrellat el que considera una província seva el món tendeix, lògicament, a pensar que alguna cosa greu hi està passant i que el govern en qüestió no vol que el món se n'assabenti. Un govern amb una mínima cintura no ho faria mai, però les arts de la diplomàcia i de les relacions públiques no són l'especialitat de la República Popular de la Xina. Que el règim fa i desfà com li sembla als territoris que controla no és cap novetat, com tampoc no ho és que els drets humans se'ls passa per on li sembla. Amb gran mestria ha sabut compaginar comunisme i capitalisme i ha destil·lat el pitjor de cada sistema fins a crear el còctel perfecte que ha dut el país a ser la segona potència econòmica mundial i, si res no falla, la primera el 2016. Enhorabona!

13-VI-12, Quim Monzó, lavanguardia