"la crisi" no pot amb el (únic?) lideratge de mèrit espanyol: la donació d’òrgans

En els temps que corren, les bones notícies escassegen. Excepte en un camp, el de les donacions i els trasplantaments, que mantenen Espanya com a líder mundial des de ja fa dues dècades. Ahir les xifres van tornar a demostrar la solidaritat dels espanyols, que, malgrat les circumstàncies actuals, que feien preveure a alguns experts un descens de les donacions, han tornat a superar-se. Segons les dades proporcionades per l’Organizació Nacional de Transplantaments (ONT), a data d’1 de maig del 2012, les donacions d’òrgans han augmentat un 8,3%, i els trasplantaments, un 5%. Les donacions de viu també registren un increment d’un 9%. “Sorprenent”, va assenyalar el responsable de l’ONT, Rafael Matesanz.

Aquestes són les bones dades que va facilitar ahir el Ministeri de Sanitat en la celebració del dia nacional del Donant d’Òrgans. En l’acte es va anunciar la transposició de la norma europea que reforça la seguretat del donant viu no relacionat ni genèticament ni emocionalment amb el receptor (conegut com el samarità). La norma inclourà de forma explícita “el seguiment del donant viu” (ara, la llei només obliga a proporcionar cures per al seu restabliment).

7-VI-12, C. López, lavanguardia

 

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha anunciat aquest dimecres l'aprovació d'un reial decret que equipararà legalment els trasplantaments alogénics de teixit compost -cara, braços i cames- als d'òrgans.

El departament que dirigeix Ana Mato se suma d'aquesta forma als actes del Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits, que se celebra avui, sota el lema En donació d'òrgans i trasplantaments, sí som sempre els primers. I amb tu anem a seguir sent-ho.

La nova normativa reforçarà a més la seguretat jurídica del donant viu, en incloure de forma explícita la necessitat de facilitar el seu seguiment clínic, ja que la legislació vigent només obliga a proporcionar cures per al seu restabliment.

El text incorporarà també els últims avanços científics i tècnics en la donació a cor parat (asistolia) sota els criteris ètics, legals i tècnics d'un document de consens subscrit aquest mateix any a Espanya sobre aquesta intervenció.

La iniciativa, segons ha informat Sanitat, suposa una trasposició a la legislació espanyola de la Directiva Europea 2010 sobre Qualitat i Seguretat en la donació i el trasplantament d'òrgans, que va ser liderada per Espanya, una oportunitat que ha aprofitat l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) per millorar alguns dels aspectes més nous registrats en aquest àmbit.

Quant a les donacions de cara, braços i cames, Sanitat explica que les característiques d'aquest tipus de teixits, la seva escassetat per a aquestes finalitats i la seva impossibilitat d'emmagatzematge fan necessari assimilar el seu procés d'obtenció i trasplantament al d'òrgans.

Amb la llei que s'està tramitant, aquest tipus de trasplantaments es regiran sota els mateixos principis ètics i idèntiques garanties de qualitat i seguretat que els establerts per als òrgans.

No obstant això, Sanitat precisa que aquestes intervencions mantenen el seu caràcter de cirurgia experimental i, per tant, segueixen necessitant l'autorització prèvia de la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per a un pacient concret.

En el cas del trasplantament renal de donant viu, indica que la seva expansió en aquest país requereix un tractament legal específic, donades les noves formes de dur-ho a terme per persones no relacionades ni genètica ni emocionalment amb el receptor, com el trasplantament renal creuat o en cadena amb donant bon samarità.

El projecte que tramita Sanitat reforça la seguretat jurídica d'aquestes persones i incorpora l'obligació de disposar d'un registre de donant viu que, de fet, ja existeix en aquest país.

En el Dia Nacional del Donant, Mato s'ha reunit amb representants de les associacions de pacients, una trobada tradicional en el qual ha conegut les inquietuds dels trasplantats i d'aquells que es troben en llista d'espera.

La ministra ha recordat que cada donant regala una mitjana de 30 anys de vida i ha rebut la targeta que acredita la seva voluntat de ser donant d'òrgans en aquesta reunió, a la qual també han assistit el director de la ONT, Rafael Matesanz, i el president de Federació Nacional ALCER, Alejandro Toledo.

L'eslògan triat per aquest any posa l'accent en el mèrit del sistema espanyol, capaç d'avançar-se als canvis socials i epidemiològics, com l'envelliment de la població i el descens de donants per accidents de trànsit, sense sofrir minvament en les donacions.

Aquest treball ha situat al nostre país al capdavant del rànquing mundial en trasplantaments des de fa 20 anys de forma ininterrompuda, ha assenyalat Sanitat.

Gràcies a la solidaritat dels ciutadans, en 2011 Espanya va aconseguir 35,3 donants per milió de persones, la taxa més alta mai aconseguida per cap altre país.

L'entrenador de la Selecció Nacional de Futbol, Vicente del Bosque, ha col·laborat desinteressadament, prestant la seva imatge per als cartells que s'han distribuït per tota Espanya, com a al·legoria entre els assoliments d'aquest país en aquest esport i en trasplantaments, un assumpte en el qual els espanyols "guanyen per golejada".

Segons les dades de la ONT, a data 1 de maig de 2012, les donacions d'òrgans han augmentat en un 8,3% i els trasplantaments en un 5%. Les donacions de viu registren també un increment d'un 9% i els donants en asistolia s'han duplicat, pel que fa als quatre primers mesos de l'any anterior.

6-VI-12, efa, lavanguardia