quatre bilions de pesetes, amb b de Bankia, dels que ningú s’en responsabilitza
Quatre bilions de pessetes. Amb b de Bankia. Això suposen els 23.500 milions d'euros que necessita l'entitat nacionalitzada fa una setmana... La novel·la de terror per lliuraments de la crisi financera espanyola té el seu paradigma en Caja Madrid. En menys de dos anys, la joia de la corona castellana va intentar evitar la seva fallida unint-se a desnonats de tots els confinis. Van néixer així dos morts vivents bessons batejats com a Banc Financer i d'Estalvis i Bankia, que van atreure a zombis de diversa grandària com la valenciana Bancaixa, caixes d'Àvila, Segòvia, Rioja, Canàries... Ens explicaven que eren el quart banc espanyol: deu milions de clients, 22.000 empleats i 400.000 accionistes. Van aconseguir la friolera de 40.000 milions d'euros en préstecs del Banc Central Europeu, al 1% d'interès. Tenien i tenen participacions industrials en empreses del calibre d'Iberdrola, Indra, Iberia, Mapfre... I com aparentaven una fortalesa sense igual, lluïen el seu zel a les torres més emblemàtiques: la flácida KIO, 27 plantes, 24.000 metres quadrats construïts; i la Foster, 250 metres d'altura, la més elevada de l'Espanya mundial... El dubte que tenim els ignorants és què diables passarà amb el llarg centenar de milers de milions d'euros en crèdits al maó que segueixen campando per aquí.
27-V-12, A. Abián, lavanguardiaNi un retret, ni un judici de valor i ni un sol comentari que s'aproximés gens ni mica a la crítica. José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, va evitar fer llenya de l'arbre caigut en la seva primera compareixença pública –que es va produir un dia després de demanar a l'Estat fins a 19.000 milions més per salvar al grup financer– i es va guardar prou bé de criticar a Rodrigo Estona, el seu predecessor en el càrrec, ni al consell que li va acompanyar en els últims anys.
Si el dimecres passat Luis de Guindos, ministre d'Economia, va dir al Congrés que ell no era un àngel exterminador i que no volia mirar enrere per no convertir-se en estàtua de sal, ahir Goirigolzarri va demanar prudència a els qui demanden ja que algú assumeixi la seva responsabilitat pel major rescat bancari de la història d'Espanya. El nou president de Bankia va lloar el treball dels consellers sortints i va recordar el complex que havia estat dirigir la nau en l'etapa anterior a causa de la crisi econòmica, l'aclaparadora pressió regulatòria i els problemes derivats de la integració de set caixes en Bankia i una sortida a borsa que es va produir en el pitjor moment.
Segons la seva anàlisi, l'ocorregut en Bankia no està en absolut lligat a la mala gestió de ningú, sinó que es tractaria d'una conseqüència de la deterioració del valor dels actius que s'ha produït per l'allargament de la crisi i a les fortes provisions que s'han hagut de realitzar pels canvis regulatoris. Ningú ho ha fet malament ni molt menys ha de pagar per això.
Goirigolzarri tampoc va posar cap objecció a l'actuació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en les dues últimes setmanes, en les quals les accions de Bankia han sofert variacions a l'alça o a la baixa de fins a un 30%, enmig del desconcert dels petits inversors. L'organisme que presideix Julio Segura no va fer gens fins a l'últim moment, divendres passat, però el directiu bancari ho ha vist correcte i fins i tot va desvetllar ahir que va participar en la decisió del regulador dels mercats de suspendre la cotització de Bankia divendres passat. Demà es preveu que s'aixequi la suspensió i torni a cotitzar.
El petit inversor o qualsevol un altre que s'hagi sentit perjudicat per l'ocorregut en Bankia ja sap que ni el Govern del PP, ni la CNMV o el Banc d'Espanya ni la pròpia entitat faran gens per depurar responsabilitats. Per als afectats queden els tribunals o la resignació...
Quan acabi el procés de capitalització, el grup BFA-Bankia haurà rebut gairebé 20.000 milions de capital en els dos últims anys. D'una banda, de l'Estat, amb la conversió d'un préstec de 4.465 milions del 2010 en capital i el rescat anunciat el divendres per altres 19.000 milions. Els inversors privats li hauran donat els 3.100 milions de l'ampliació de capital prèvia a la sortida a borsa i altres 1.277 milions de preferents que van ser convertides en accions de Bankia l'any passat. En total, uns 27.500 milions, una mica més del que val avui en borsa el BBVA.
27-V-12, L. Agustina, lavanguardia
- Bankia: tenim el que ens mereixem
- i van 23.500 (milions d’euros): Bankia, el criminal forat negre de les Retallades del Nostre Diner
- el Govern dóna el diner de les Nostres Retallades per a Bankia... sense cap mena de límit
- atac de sentit comú de l’OCDE: recomana (un pèl tard...) a Espanya liquidar els bancs "inviables"
- EUROSTAT, l’única sol.lució (externa) a la sistèmica ocultació i engany de la casta política espanyola
- Bankia, el retrat de les elits (...) de "Madrid"
- Bankia, l’Espanya a la que, mentre quedi d’on saquejar a la ciutadania, mai se li acaba la festa
- "retallar" Servei Públic per a "rescatar" Banca Privada, no és un delicte?
- el Govern donarà 10.000 milions del nostre retallat Diner Públic a Bankia?, o en seran 38.000?
- Bankia, un (el?) problema polític de primera magnitud
- deixem sense Atenció Sanitària a sensepapers, i ambpapers, ...
- ...mentre seguim donant Diner (Públic) a la banca (privada)
- "La solució Bankia", Manel Pérez
- "Bankia: mentides a preu d’or", Cristina Sánchez Miret
- "Bankia, la família i un més", Màrius Carol
- ""Rescatar" els bancs, pitjor el remei que la enfermetat", Xavier Sala i Martín
- "Crisi, quina crisi?", editorial de Barcelona Radical
- (clase d’economia:) Tu tens dues vaques...