"L’IBI de la casa del Senyor", Quim Monzó

Fa unes setmanes, Gaspar Llamazares va acusar el Govern espanyol de no tenir cap intenció d'introduir canvis legislatius perquè l'Església catòlica pagui finalment l'impost de béns immobles (IBI), que tota la resta de persones físiques i jurídiques que vivim en aquest Estat hem de pagar... re-li-gi-o-sa-ment, que diu Matías Prats-Rubalcaba. La manera com el Govern s'ha tret del damunt aquest possible canvi ha estat deixar el cobrament de l'IBI en mans dels ajuntaments. Curiosament, molts ajuntaments governats pel PP -Zamora, Valladolid, Lleó i alguns altres- van tan escurats que han decidit desmarcar-se de la postura del seu partit i cobrar a l'Església.

En aquests moments que tothom fa esforços per lluitar contra la catàstrofe econòmica, que l'Església catòlica continuï sense pagar l'IBI és una vergonya. Fins i tot a Itàlia se'ls ha acabat la bicoca: no fa gaire es va acordar que d'ara endavant pagaran per les propietats. A Espanya, després de l'Estat, l'Església catòlica és el més gran propietari de béns immobles, entre la Conferència Episcopal, els bisbats, les parròquies, els ordes religiosos... Lloguen edificis seus a preu de mercat i del que en treuen no contribueixen a l'Estat ni amb un cèntim. Tot el seu patrimoni està exempt del pagament de l'IBI per la gràcia de Déu (un altre Matías Prats, perdó!). Sense necessitat de viatjar a Jersei o les illes Caiman, l'Església viu a Espanya en un perpetu paradís fiscal. Si pagués l'IBI de totes les seves propietats immobiliàries, l'Estat ingressaria uns 3.000 milions d'euros anuals. Potser amb aquests diners no caldria anar muntant maratons per la pobresa.

L'escàndol és tan gran que el PSOE ha engegat una campanya perquè l'Església pagui, com tothom. Presentaran als ajuntaments mocions que demanaran la revisió del concordat amb la denominada Santa Seu perquè paguin l'IBI de les propietats que tenen, a excepció d'aquelles que fan servir com a lloc de culte. Un cop més, però, el PSOE fa un trist paper: sempre fa campanya perquè el Govern de torn faci allò que ells no van ser capaços de fer quan eren al Govern. I, a més, aquesta mateixa campanya que ara engega ja hi ha socialistes que anuncien que se la saltaran a la torera. Per exemple, Àngel Ros, alcalde de Lleida, que diu que no pensa pas demanar que l'Església pagui l'IBI. A l'Ajuntament de Barcelona, divendres passat el consell plenari va decidir exactament el mateix. I ho va decidir amb l'abstenció del PSC! Que CiU i el PPC estiguin a favor de mantenir els privilegis a l'Església s'entén, perquè són de mena missaire, però que el PSC no faci ni el gest d'abstenir-se demostra que aquesta campanya que ara promouen -reivindicant allò que ells no van fer quan podien fer-ho- és un simple intent de marcar paquet, que se'n diu ara. Vet aquí un exemple clar d'allò que, quan jo era nen, a classe de religió en dèiem fariseisme.

30-V-12, Quim Monzó, lavanguardia