AI denuncia els llaços entre el Consell de Seguretat de l’ONU i la indústria d’armes

- el President Eisenhower sobre el 'complex industrial-militar', 1961 (youtube, 2')

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat que els membres del Consell Permanent de les Nacions Unides siguin els que més es beneficien de la venda d'armes, un negoci molt opac que en el 2010 va moure més de 47.700 milions d'euros. L'informe anual de l'organització destaca la urgència de regular aquest comerç amb un tractat internacional. L'ONU negociarà aquest acord el proper mes de juliol a Nova York. L'objectiu és que els països productors es comprometin a no vendre armes als Estats que poden utilitzar-les per violar els Drets Humans.

“No té cap sentit que el Consell de Seguretat, guardià de la pau i la seguretat, estigui en mans dels països que més interessos tenen a vendre armes”, afirma Imma Guixé, coordinadora d'Amnistia a Catalunya. Els cinc membres permanents del Consell –Rússia, Xina, EUA, França i Regne Unit–, juntament amb Itàlia i Alemanya, són els que més armes venen, i ho fan pràcticament sense cap control sobre l'ús que es farà d'elles.

Aquesta dualitat permet que Rússia, per exemple, veti qualsevol resolució del Consell sobre Síria, sabent que Rosoboronexport, una de les seves principals companyies armamentístiques, ha augmentat les seves vendes a l'exèrcit sirià des de l'inici de la revolució fa més d'un any.

El tractat, que porta dues dècades negociant-se, ha d'anteposar els Drets Humans als beneficis econòmics. Si les negociacions fructifiquen, cada país haurà de revisar les llicències que concedeix a la venda d'armes i avaluar a fons la situació al país comprador abans de formalitzar una venda. Hi ha, per exemple, 101 països amb casos de tortures, altres 91 amb limitacions a la llibertat d'expressió i 55 grups armats –exèrcits inclosos– amb nens soldats als quals se'ls hauria de prohibir comprar armes sense un compromís molt clar i verificable sobre el seu ús.

Aportar transparència al negoci de les armes, segons el parer d'Amnistia Internacional, ajudarà a reduir les morts que causa la violència. Entre 1989 i 2010 va haver-hi un total de 523 conflictes armats. Els morts en combat oscil·len entre 900.000 i 1,2 milions. A més, els atacs a civils van provocar la mort de, almenys, altres 700.000 persones. El nombre de ferits i desplaçats és incalculable.

24-V-12, Xavier Mas de Xaxàs, lavanguardia