i van 23.500 (milions d’euros): Bankia, el criminal forat negre de les Retallades del Nostre Diner

La factura final de Bankia que haurà d'assumir l'Estat s'aproparà als 23.500 milions, gairebé el doble que el que ha costat el rescat a la resta d'entitats amb problemes. La xifra és molt superior a les primeres estimacions de quan va esclatar la crisi de Bankia i a la que va formular el dimecres el propi ministre d'Economia, Luis de Guindos. (Per tenir una noció de les xifres que s'està parlant, basti dir que la retallada inicialment aprovada per Cristóbal Montoro per redreçar els comptes espanyols va ser de 27.300 milions d'euros).

Ignacio Goirigolzarri, nou president de Bankia (entitat sorgida de la fusió de Caja Madrid, Bancaixa i altres cinc entitats petites), va aconseguir que el consell d'administració li aprovés un dur pla d'ajust que inclogui la petició de 19.000 milions d'euros a l'Estat. A aquesta quantitat s'ha de sumar els 4.465 milions d'euros que ja va rebre Bankia al març de l'any passat en forma crèdit. Al no poder retornar aquests diners, l'Estat convertirà aquesta quantitat en accions fent-se amb el control de l'entitat, nacionalitzant-la. Per tant, la suma de les dues tandes d'ajuda llança els citats 23,465 milions aproximadament.

- el Govern dóna el diner de les Nostres Retallades per a Bankia... sense cap mena de límit
- atac de sentit comú de l’OCDE: recomana (un pèl tard...) a Espanya liquidar els bancs "inviables"
- EUROSTAT, l’única sol.lució (externa) a la sistèmica ocultació i engany de la casta política espanyola
- Bankia, el retrat de les elits (...) de "Madrid"
- Bankia, l’Espanya a la que, mentre quedi d’on saquejar a la ciutadania, mai se li acaba la festa
- "retallar" Servei Públic per a "rescatar" Banca Privada, no és un delicte?
- el Govern donarà 10.000 milions del nostre retallat Diner Públic a Bankia?, o en seran 38.000?
- Bankia, un (el?) problema polític de primera magnitud
- deixem sense Atenció Sanitària a sensepapers, i ambpapers, ...
- ...mentre seguim donant Diner (Públic) a la banca (privada)
- ""Rescatar" els bancs, pitjor el remei que la enfermetat", Xavier Sala i Martín

El procediment serà el següent. L'Estat injectarà 19.000 milions d'euros en BFA que és l'entitat controlada per les sis caixes fundadores, incloses Caja Madrid, Bancaixa i Caixa Laietana. D'aquesta manera, l'Estat passarà a controlar el 100% de BFA. A continuació es procedirà a una ampliació de capital de 12.000 milions d'euros en Bankia. A aquesta ampliació podran anar tots els accionistes. Si no va ningú –que és el previsible– aquesta ampliació de capital serà subscrita íntegrament per BFA, entitat de capital públic al 100%. Actualment BFA té un 45% de Bankia, el banc a través del que s'opera. En subscriure íntegrament l'ampliació BFA, l'Estat passarà a tenir el control absolut de Bankia, amb més del 50% de les accions. Una part residual del capital quedarà en mans dels accionistes actuals.

En el consell d'administració de Bankia es va aprovar també la renúncia de tots els conseller de l'anterior equip que liderava l'exministre del PP Rodrigo Rato i la reformulació dels comptes del 2011. Així doncs on l'equip de Rato va dir que s'havia guanyat 309 milions d'euros, els nous dirigents encapçalats per Ignacio Goirigolzarri van assenyalar que es van perdre 2.979 milions. Goirigolzarri va assenyalar ahir que amb les mesures coordinades amb el Govern i el Banc d'Espanya “els clients de Bankia poden tenir l'absoluta confiança que els seus estalvis estan ara més segurs i garantits que mai”. L'entitat confia que tot el procés pugui estar tancat al llarg del proper mes de juny.

En un comunicat, l'entitat va detallar ahir com s'assoleix la xifra de 19.000 milions d'ajudes públiques. En primer lloc, el nou equip de Bankia calcula que derivat de les dues reformes financeres aprovades pel Govern, les necessitats de dotacions no són de 8.745 milions com va dir l'equip de Rato sinó de 12.745, és a dir 4.000 milions més. A més, els nous gestors creuen que seran necessaris altres 5.500 milions per compensar impagats de crèdits no vinculats al sector promotor. L'última revisió ha estat sobre les valoracions de la cartera de participades. En aquest cas es preven necessaris uns 6.700 milions d'euros addicionals.

La suma de totes aquestes quantitats excedeix dels 19.000 milions ja que són en termes bruts. Una vegada depurades les xifres resulta que les necessitats de capital són els citats 19.000 milions i com Bankia es mostra incapaç d'assumir-los sol·licita a l'Estat que els hi proporcioni per evitar la fallida...

Ahir per evitar majors turbulències de Bankia en borsa, el propi banc va demanar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que en suspengués la cotització. La d'ahir va ser la primera suspensió de cotització del banc des que comencés la crisi i això que va haver-hi jornades en què l'acció es va desplomar més d'un 29%...

26-V-12, I. Magallón, lavanguardia