Eurovision Azerbaijan 2012: un atemptat a la música... i als Drets Humans

> "Allow Free Speech, Stop Illegal Evictions", HRW <
> "Eurovision's dirty secrets", ELDR <
> #douze points for freedom <

A Bakú tot està preparat per a la final d'Eurovisió aquesta nit. Representants de 26 delegacions desfilaran per l'escenari del recentment estrenat Crystal Hall, potser sense saber que l'organització del concurs ha atret múltiples acusacions de violacions als drets humans.

El recinte on se celebrarà la gala llueix fastuós a la vora del mar Caspi. No fa ni un any, als voltants del Crystal Hall s'erigien diversos blocs d'apartaments. Centenars de persones han estat desallotjades amb la finalitat de deixar espai lliure per a la construcció de diversos projectes urbanístics, que el Govern insisteix estaven planejats anys abans de la victòria en Eurovisió en el 2011. Giorgi Gogia, investigador adjunt de Human Rights Watch pel Caucas Sud, afirma que encara que això fos cert és indubtable que l'organització del festival va accelerar el procés: "El 14 de maig es va guanyar Eurovisió. El 31 es van signar diversos decrets d'expropiació. I al juny es van produir els primers desallotjaments".

L'objecte de les crítiques contra el Govern d'Azerbaidjan sembla no ser tant la reubicació de centenars de famílies, sinó més aviat la forma com s'ha dut a terme. Human Rights Watch ha denunciat que algunes famílies no van rebre notificació alguna que les seves cases anaven a ser derrocades, i que la primera notícia que van tenir va ser quan van veure les excavadores, de vegades enmig de la nit. Alguns van tenir el temps just d'agafar alguns estris i sortir corrent.

S'han documentat casos d'edificis que van començar a ser desmantellats amb els seus inquilins dins. A alguns edificis se'ls va retirar el sostre i es va tallar l'electricitat per forçar als veïns al fet que es marxessin. De vegades es tractava de famílies que havien accedit a mudar-se però que encara no havien trobat un altre habitatge. O de persones que reclamaven una compensació més propera als valors reals del mercat. De fet, segons Gogia, algunes famílies van estar d'acord a deixar els seus apartaments però no al preu ofert.

Gogia afirma que en diversos casos les demolicions havien estat expressament detingudes per decisions judicials, per la qual cosa moltes famílies van confiar que podrien quedar-se a les seves cases. "No s'explica com un país que vol basar-se en el respecte a llei faci cas omís de l'ordre d'un tribunal".

Ali Hasanov, responsable del departament d'administració presidencial, ha replicat que les afirmacions de Human Rights Watch gens tenen a veure amb la situació real del país. Hasanov ha acusat a la diàspora armènia (Azerbaidjan i Armènia mai van arribar a signar la pau després del conflicte de l'Alt Karabakh en els anys noranta) d'orquestrar una campanya anti-Eurovisió, subratllant que Azerbaidjan és un "país normal" en què les relacions entre el Govern i la ciutadania són bones. Va dir que "és cert que 10 o 100 persones han hagut de deixar les seves cases", però que és un sacrifici que mereix la pena perquè la infraestructura beneficiarà a milers de persones.

Una de les persones desallotjades va ser l'activista política Leyla Yunus, que afirma que la seva oficina va ser derrocada sense previ avís. Les autoritats l'acusen d'aprofitar la conjuntura per recaptar suport internacional per a les seves activitats polítiques i han qualificat el seu comportament de "provocació".

Per la seva banda, la Unió Europea de Radiodifusió, a càrrec de l'organització del festival, va afirmar que Eurovisió és un certamen apolític i que les qüestions polítiques han d'abordar-se en altres ocasions.

"Tothom ha perdut alguna cosa amb Eurovisió", diu Yunus, que denuncia la despesa pública que ha implicat. L'economista Zourab Ismayil, a càrrec d'una auditoria independent, ha subratllat que en el 2011 el Govern va retallar 50 milions d'euros en programes de depuració d'aigua fora de Bakú, la mateixa xifra que oficialment ha costat organitzar Eurovisió.

La música començarà aviat a sonar en el Crystal Hall. Potser no siguin molts els que entre els enlluernadors acords se n'enrecordin de les víctimes d'Eurovisió.

26-V-12, M. del Valle, lavanguardia