Antonio Beteta, secretari d’Estat d’Administracions Públiques: la impunitat del caçador caçat

Després de tot el nombre que va muntar el Govern entorn de la presumpta ocultació del dèficit de l'anterior Executiu, una polèmica que van portar fins a Brussel·les comprometent la imatge de credibilitat espanyola, el PP ha admès la realitat: han estat les comunitats que governen les que van tancar 2011 les que van tancar amb un desequilibri molt superior a l'anunciat. El major desviament va ser el de Galícia (de l'1,61% al 4,37%), Madrid ho va duplicar (de l'1,13% al 2,2%) i Castella i Lleó i València també van incomplir els seus propis anuncis.

Madrid era l'única autonomia que suposadament havia aconseguit l'objectiu de finalitzar l'exercici amb un dèficit inferior a l'1,3% del PIB fixat en 2011 per a les comunitats, però després del Consell de Política Fiscal i Financera i amb els nous compromisos d'ajust per 2012, s'han fet públiques les xifres reals i en realitat el Govern d'Esperanza Aguirre va tancar amb una desviació del 2,2%.

El papelón de Beteta
Una desviació que es tradueix en 2.000 milions més de dèficit el passat any i que pel pes de Madrid en el PIB nacional condiciona el balanç nacional. La revisió eleva en diverses desenes el dèficit de l'Estat espanyol en 2011 que ja no és del 8,51% anunciat, sinó del 8,9%. Es dóna la circumstància que Antonio Beteta, com a secretari d'Estat d'Administracions Públiques l'actual mà dreta del ministre d'Hisenda, era el responsable dels comptes públics madrilenyes en 2011 i en abandonar el govern regional va secundar a Montoro en el discurs de la suposada ocultació del dèficit per part del Govern central. Ara es coneix que els seus comptes estaven lluny d'estar quadrades.

Què passa ara amb la ‘ocultació’?
En qualsevol cas, Madrid no ha estat l'única comunitat governada pel PP que ha incomplit amb amplitud els seus propis anuncis, i això malgrat el nombre que va muntar el Govern de Rajoy per intentar culpar al Govern central dels incompliments. Una estratègia, la de la suposada ocultació, que va causar gran malestar a Brussel·les. Ara les comunitats del PP al·leguen que la caiguda d'ingressos ha portat a la desviació, com porten temps advertint-los des de l'oposició.

Galícia, València i CyL tampoc van complir l'anunciat
Els incompliments del PP han estat sonats: la Comunitat Valenciana va presentar inicialment a Hisenda una desviació del dèficit del 3,68% del seu PIB, però amb el pla d'ajust ha reconegut que en 2011 van tancar en el 4,5%. Mentre que Castella i Lleó ha admès una desviació del 2,59%, per sobre del 2,35% anunciat. En el cas de Galícia, Feijóo va tancar 2011 amb un desequilibri del 4,37%, gairebé tres punts per sobre del que van anunciar, l'1,61%.

18-V-12, S.C., elplural

Les desviacions en el dèficit final amb el qual van tancar 2011 les comunitats de Madrid, valenciana, Andalusia i Castella i Lleó ha obligat a revisar la xifra general de l'Estat per aquest any, que ha passat del 8,5 al 8,9 per cent...

Després de “cinc anys de conseller d'Hisenda amb Alberto Ruiz-Gallardón i tres anys amb Esperanza Aguirre es vincula molt el meu nom a la gestió pressupostària de la Comunitat de Madrid i això està bé, però també està ben recordar que va tenir el seu punt final al juny de l'any passat”, s'ha defensat el secretari d'Estat...