atac de sentit comú de l’OCDE: recomana (un pèl tard...) a Espanya liquidar els bancs "inviables"

- "Crisi, quina crisi?", editorial de Barcelona Radical
- el Govern donarà 10.000 milions del nostre retallat Diner Públic a Bankia?, o en seran 38.000?
- deixem sense Atenció Sanitària a sensepapers, i ambpapers, ...
- ...mentre seguim donant Diner (Públic) a la banca (privada)
- ""Rescatar" els bancs, pitjor el remei que la enfermetat", Xavier Sala i Martín

L'OCDE va urgir ahir als països de la zona euro a aclarir amb la màxima transparència, “encara que sigui dolorós”, l'estat real del seu sistema financer com a pas previ a la “recapitalització dels bancs solvents” i –segons s'infereix– la liquidació dels que no ho siguin. Així ho va exposar ahir a París el sotssecretari general i cap economista de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, Pier Carlo Padoan, en la presentació de l'últim informe sobre les “Perspectives econòmiques mundials”.

L'economista encarregat del seguiment d'Espanya, Andrés Fuentes, va ser més precís i en declaracions a l'agència Efe va assenyalar que “l'important és reconèixer les pèrdues ràpidament, recapitalizar els bancs que són viables i tancar els que no ho siguin”...

La previsions de l'OCDE para Espanya s'han enfosquit notablement des de l'informe anterior, al novembre. L'organització vaticina dos anys seguits de recessió, amb una reculada de -1,6% en el 2012 i -0,8% en el 2013, i un augment de l'atur al 24,5% i al 25,3%, respectivament. El dèficit públic baixaria progressivament al -5,4% aquest any i al -3,3% l'any proper, una mica per sobre del 3% establert però molt per sota del vaticinat per Brussel·les...

D'altra banda, la banca espanyola podria necessitar entre 50.000 i 60.000 milions de capital addicional, segons un informe de l'Institut Internacional de Finances (IIF). La institució apunta a pèrdues d'entre 218.000 i 260.000 milions d'euros en la cartera de crèdits a Espanya, sobretot derivades de l'exposició al totxo, els actius problemàtics del qual estan concentrats a les caixes d'estalvis.

Les provisions per import de 190.000 milions constituïdes, si s'inclouen les últimes exigències dels dos reials decrets de sanejament financer, serien insuficients per cobrir aquestes pèrdues, segons l'associació integrada per diversos centenars de bancs.

23-V-12, Ll. Uría, lavanguardia