estratègic internet: a Espanya paguem més que en altres països per menys velocitat de connexió

DIA MUNDIAL DE INTERNET

A Espanya paguem més per menys. En el Dia Mundial d'Internet, hem volgut comparar-nos amb alguns dels nostres veïns europeus i del continent asiàtic i les xifres no ens deixen molt ben parats.

17-05-2012 - COPE. El preu de la banda ampla a Espanya és al voltant d'un 20% més car que en altres països d'Europa. Només set països - Bèlgica, Països Baixos, Itàlia, Irlanda, Luxemburg, Xipre i Polònia- ens superen en preu mentre que som els cinquens quant a velocitat més lenta. A més, si comparem els preus en funció amb la nostra renda, passem a ser els sisens més careros de tota la Unió Europea.

Segons ha confirmat a la Cadena COPE Víctor Domingo, president de l'Associació d'Internautes, "hi ha molts usuaris al nostre país que estan pagant una mitjana de 70 euros per un mega mentre que a Europa, el normal, és que per 12-20 megues es paguin entre 20 i 30 euros". I això, en part, es deu al fet que la "liberalització no s'ha produït de forma total i paguem a les operadores els serveis bàsics que dóna Telefónica".

A Europa, els nostres veïns, els portuguesos, són els que menys paguen pel seu accés a Internet -una mitjana de 15 euros al mes- i no obstant això les connexions aconsegueixen velocitats que disten molt de les espanyoles. I el mateix ocorre a l'altre costat de la frontera, ja que els francesos també estan molt per davant de nosaltres quant a banda ampla es refereix i paguen una mitjana de 28 euros al mes per connexions de fins a 20 Mbps.

Al Regne Unit ofereixen als seus clients de mòbil paquets bàsics d'internet a preus molt econòmics, menys de 10 euros per a una velocitat de connexió inferior a 20 Mbps. I si no ets client el preu puja depenent de l'operador una mitjana d'entre 3 i 6 euros al mes. Per a velocitats superiors als 20 megues, la mitjana tan solament puja a 19 euros.

Si ens fixem en les dades que ens ofereix la fibra òptica en alguns països del continent asiàtic, encara es fa més necessària la reivindicació que Internet sigui accessible a la totalitat dels abonats de forma ràpida i eficaç. A Japó, ofereixen als seus clients 100Mbps de pujada i baixada per menys de 30 euros al mes mentre que Corea del Sud, país capdavanter en el nombre de connexions de DSL per cap a nivell mundial i també el més barat i ràpid al planeta, té en la majoria dels seus apartaments i cases disponibilitat per a connexions de fins a 100mbps per menys de 40 euros al mes. Per 2012, el Govern va anunciar la instal·lació de connexions que tindran 1GBPS. Això és, una velocitat 200 vegades superior a una connexió de 5 mbps.

Des de l'Associació d'Internautes insisteixen que Espanya té un problema que ja està enquistat, ja que la immensa majoria dels operadors i proveïdors es limiten a revendre el producte d'una altra empresa i no arrisquen ni inverteixen en desenvolupaments propis. "No hi ha gran diversitat de qualitat i de preus precisament perquè l'operadora dominant és la que està revenent els seus serveis. Això no és culpa de l'operadora dominant ni de les altres operadores sinó dels diferents Governs que han propiciat més la revenda dels serveis que la inversió en infraestructures i telecomunicacions", assegura Domingo.

Victor Domingo: "La operadora dominante está revendiendo sus servicios"

internautas.org