el nacionalisme histèric, separatista i lliberticida d’Esperanza Aguirre

> les declaracions d'Esperanza Aguirre a OndaCero, aquí <

Esperanza Aguirre, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha manifestat que la final de la Copa del Rei entre l'Athletic i el Barcelona "s'ha de suspendre i celebrar-se a porta tancada en un altre lloc" davant la possibilitat que es produeixi una xiulada contra el Príncep o contra l'himne nacional".

"Els ultratges a la bandera o a l'himne són delicte en el Codi Penal. No s'han de consentir i per tant, la meva opinió és que el partit s'ha de suspendre i celebrar-se a porta tancada en un altre lloc", ha manifestat Esperanza Aguirre a Onda Cero.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha assegurat que encara que aquesta decisió pot causar "molt follón", és necessària perquè aquest tipus de coses "no s'han de consentir". "Aquest és el campionat d'Espanya. Aquesta Copa la lliurava el president de la República quan hi havia República, Franco quan estava Franco, i ara és la Copa de la seva Majestat el Rei, però és la Copa d'Espanya", va assenyalar.

"Si hi ha part dels afeccionats, que estic segura que no són tots i que hi ha molts que no són nacionalistes ni separatistes ni antiespanyols, que volen xiular, doncs miri vostè, el partit no es celebrarà, així de clar", ha asseverat, per explicar que porta pensant en aquesta opció "molt temps", des que l'expresident francès Nicolas Sarkozy amenacés amb fer el mateix si es tornava a xiular durant la reproducció del seu himne en les competicions esportives.

'Xiulada per la independència'

Encara que les plataformes en favor del reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes i basques solament han demanat de moment a les seves aficions omplir Madrid i l'estadi Vicente Calderón de senyeras i ikurriñas divendres que ve, la plataforma Catalunya Acció sí està animant a dur a terme una "xiulada per la independència" durant la final.

Al juliol de 2009, a València, els acords de l'himne nacional van sonar abans de la final de la Copa del Rei entre l'Athletic de Bilbao i el Barcelona i van ser rebuts amb xiulades per una majoria del públic que va omplir l'estadi de Mestalla, on es trobaven el Rei Juan Carlos i la Reina Donya Sofia.

Les reaccions no s'han fet esperar

El president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha dit que no comparteix el suggeriment de la presidenta de Madrid que se suspengui la final de Copa i ha assenyalat que a ell tampoc li agrada quan escolta en els camps de futbol la frase "bascos, moriu-vos. Llavors caldria suspendre partits com el de l'Athletic i l'Atlètic de Madrid a Bucarest perquè la gent de l'Atlètic portava banderes amb l'àguila preconstitucional".

El PSOE considera una "exageració" el suggeriment de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, de suspendre la final de la Copa del Rei de futbol si es xiula l'himne espanyol i creu que només és una "cortina de fum" per no parlar de la desviació de dèficit de Madrid o de la vaga d'ensenyament.

La portaveu d'Unión, Progreso y Democracia (UPyD) al Congrés, Rosa Díez, ha sentenciat que si a algú li "repugna" la figura institucional que lliurarà la Copa del Rei a qui resulti vencedor de la final que enfrontarà a FC Barcelona i a l'Athletic Club de Bilbao, el que hauria de fer és no jugar-la.

22-V-12, és.eurosport.yahoo