el Govern donarà 10.000 milions del nostre retallat Diner Públic a Bankia?, o en seran 38.000?

Aquest matí, el Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han decidit posar fi als dubtes que envolten al banc amb l'engegada d'un nou pla de sanejament que inclourà ajudes públiques -que podrien aconseguir els 10.000 milions d'euros- i canvis en l'alta direcció.

Aquesta decisió ha suposat que Rodrigo Rato hagi presentat la seva dimissió com a president de Bankia i de la seva matriu, Banc Financer i d'Estalvi (BFA), després de dos anys en el càrrec per considerar que "és el més convenient per a aquesta entitat", i ha proposat com el seu substitut a José Ignacio Goirigolzarri, fins ara exconseller delegat del BBVA, per entendre que és "la persona més adequada per liderar el projecte en aquests moments"...

La inesperada sortida de Rato, que fins ara havia defensat la viabilitat en solitari de Bankia, es produeix en un moment complicat per a l'entitat, a causa dels dubtes que ha generat la seva alta exposició al sector immobiliari, la seva morositat i la seva grandària, un dels més grans d'Espanya.

Pla de sanejament

A més, arriba just el mateix dia en el que el Govern i el Banc d'Espanya han anunciat l'existència d'un pla per sanejar el banc, del que encara s'estan perfilant els detalls, i que ve motivat pels dubtes que genera Bankia per la seva gran exposició immobiliària, la seva grandària i la seva alta morositat.

"El pla de sanejament s'aprovarà de forma imminent" i és previsible que la pròpia entitat doni a conèixer els detalls del mateix, van especificar fonts del departament que dirigeix Luis de Guindos.

De moment es desconeixen els detalls del pla de sanejament, però es perfila una injecció d'entre 7.000 i 10.000 milions d'euros, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

El préstec del FROB s'executaria mitjançant la compra, per part del FROB, d'una emissió de bons contingents convertibles (coneguts com a "Cocos") realitzada per BFA-Bankia, títols que estarien remunerats en prop del 8 per cent.

Al principi els "Cocos" estaven prevists per a entitats que es veiessin immerses en una fusió, però no es descarta que el Govern realitzi canvis legislatius perquè es pugui acollir l'entitat que presideix Rato. Una altra de les possibilitats és que es fusioni Bankia i la seva matriu, Banc Financer i d'Estalvis (BFA).

Aquests canvis anirien en línia amb el plantejat amb el Fons Monetari Internacional (FMI), que la setmana passada va emetre un informe en el qual demanava a l'entitat, sense nomenar-la, mesures de millor govern corporatiu.

El president del Govern, Mariano Rajoy, s'ha mostrat partidari aquest dilluns d'injectar diners públics en algunes entitats financeres per sanejar-les, "però només si fos necessari i en última instància". Així mateix, ha anunciat que divendres que ve s'aprovaran previsiblement en Consell de Ministres decisions "importants" per al sector financer.

Exposició de gairebé 40.000 milions

Banc Financer i d'Estalvis (BFA), la matriu de Bankia, tenia una exposició al sector immobiliari i promotor de 37.517 milions d'euros en finalitzar el passat any, segons els resultats sense auditar remesos per l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

7-V-12, publico