segueix essent comprensible -i acceptat- el segrest de nadons?

El drama dels nens sostrets a les seves mares mitjançant amenaces i enganys a fi de lliurar-los a famílies adoptives durant el franquisme i els primers anys de la democràcia és una de les pàgines més fosques i vergonyoses de la nostra història recent. La creixent aparició d'antics casos de robatori de bebès i la presa de consciència dels adults que ahir van ser víctimes d'aquest tràfic infame s'ha convertit en un veritable desafiament per a la nostra democràcia. Com ha subratllat el ministre Ruiz-Gallardón, el dret a conèixer la pròpia identitat és fonamental i irrenunciable. Les institucions de l'Estat han d'emparar i recolzar a les víctimes en la seva legítima cerca dels seus pares biològics i esclarir i substanciar les responsabilitats que es derivin d'uns fets extremadament dolorosos.

En aquest sentit, és altament positiu que el Govern i la Fiscalia de l'Estat ja s'hagin compromès davant les associacions de víctimes de robatoris de menors per investigar a fons aquests casos i per donar una resposta coherent a les causes obertes en els tribunals, més de 1.400 segons les dades de la Defensora del Poble corresponents al 2011. La primera mesura oficial serà elaborar un cens de famílies afectades, atès que només es coneixen estimacions sobre la xifra de nens objecte d'aquest tràfic il·legal. L'Administració facilitarà també la realització de les proves d'ADN que permeten determinar el vincle biològic entre pares i fills.

Abordar de forma oficial aquesta sòrdida realitat planteja dos tipus de reptes per a la Fiscalia de l'Estat. D'una banda, haurà d'establir-se molt finament el que van ser conductes inequívocament delictives i el que van ser actuacions anòmales fruit d'una legislació ambigua o insuficient durant moltes dècades. Esclarir en quins casos va haver-hi enganys, coaccions, alteració de documents i transaccions econòmiques a canvi de menors no serà fàcil, però és indispensable.

... El que temps enrere van ser pràctiques relativament habituals envoltades de silencis, hipocresies i pors avui és inacceptable per a una societat oberta els principis legals de la qual han de ser congruents amb els drets humans.

14-IV-12, lavanguardia