punt i final a la Ciència, i les expectatives de futur, espanyoles

- carta oberta per la Ciència a Espanya: ens hi juguem el futur

Els pitjors temors dels científics no s'han acomplert en el projecte de pressupostos generals de l'Estat. El projecte presentat ahir pel Govern ha resultat ser encara pitjor que els pitjors temors. Tret que es modifiqui en el tràmit parlamentari de la llei, suposarà un punt i apart en la història de la ciència espanyola. Serà la fi d'un període en què Espanya havia ascendit –segons un dels símils futbolístics recurrents en entorns científics– a la primera divisió de la investigació internacional. Retorn a Unamuno. Descens a segona i que tornin a inventar ells.

Les primeres dades facilitades pel Govern al gener indicaven que les retallades en investigació, desenvolupament i innovació (R+D+i) rondarien els 600 milions. El pressupost passaria així dels 8.600 milions d'euros del 2011 a 8.000 milions en el 2012.

La comunitat científica va alertar dels riscos d'una retallada de tal magnitud. Anaven a veure's truncats importants projectes científics. Amenaçava amb perdre's una generació de joves investigadors. Seria més difícil atreure a Espanya bons científics d'altres països. I seria més fàcil que els bons científics d'Espanya es marxessin.

Les dades anunciades ahir ridiculitzen les xifres donades inicialment pel propi Govern. On es va anunciar una retallada de 600 milions, s'aplicarà ara una retallada gairebé quatre vegades major: 2.200 milions. I la inversió total en R+D+i caurà un 25%: de 8.600 a 6.400 milions.

Aquest percentatge és superior al 9,6% de retallada mitjana en les despeses de l'Estat previst en el projecte de pressupostos, la qual cosa indica l'escassa prioritat que el Govern atribueix a la investigació i a la innovació.

Però, per a la comunitat científica, aquestes grans xifres no són el pitjor. El pitjor està en els detalls. Sobretot, en la part del pressupost que es destinarà al Pla Nacional de R+D+i, que és el que finança el gruix dels projectes d'investigació competitius que es realitzen a Espanya.

Aquesta part està inclosa en la partida de Foment i Coordinació de la Investigació Científica i Tècnica, que cau d'uns 2.000 milions en el 2011 a 1.300 milions en el 2012. Així, les àrees més importants per a la investigació d'excel·lència són les que sofreixen les retallades més dràstiques.

Dins d'aquesta partida s'inclou no només el Pla Nacional, sinó també el programa Ramón y Cajal de contractació de joves investigadors o l'aportació espanyola a organismes internacionals com el CERN.

4-IV-12, J. Corbella, lavanguardia