"Sea Acatado, pero no cumplido", l’Espanya foral es nega a aplicar l’amnistia fiscal del Govern Rajoy

Els territoris forals, País Basc i Navarra, tenen competència en política tributària, independentment de les línies que fixa el Govern central. Doncs bé, les diputacions de Biscaia i Guipúscoa van anunciar ahir que no aplicaran l'amnistia fiscal anunciada el divendres passat per l'Executiu de Mariano Rajoy.

Al País Basc, la política fiscal competeix a les diputacions forals. Totes elles en mans de partits diferents i amb governs en minoria: PNB a Biscaia, Bildu a Guipúscoa –tots dos rebutgen la proposta– i PP –que encara no ha realitzat un pronunciament oficial– a Àlaba. En aquesta última província, els populars necessitarien del suport del PNB, de Bildu o del PSE i Ezker Batua junts per treure endavant la mesura. No obstant això, el rebuig mostrat per aquestes formacions impossibilita que pugui aprovar-se la mesura.

A Biscaia, el diputat general, José Luis Bilbao, va anunciar que no aplicarà les mesures d'amnistia fiscal perquè les considera “èticament inacceptables”, “políticament indefensables” i “socialment injustes”, informa l'agència Efe. Així de contundent es va mostrar: “Si el que volen –va dir en referència al Govern central– és premiar al defraudador, que no comptin amb nosaltres”.

El diputat general biscaí va defensar la necessitat de governar sobre la base de “principis i valors” i va recalcar que amb mesures d'aquest tipus “es posa en qüestió la política amb majúscules”. Per això, va insistir que la Diputació biscaina no va a tolerar que els qui han defraudat i ocultat els seus diners “s'en vagin de rositas” i en que no pensa tolerar que puguin rentar el seu diner negre pel “mòdic” preu del 10%...

A Àlaba, Ezker Batua va registrar dues iniciatives a les Juntes Generals en les quals pregunta al diputat general, Javier d'Andrés, si veu “just” que els “fons opacs” puguin ser “blanquejats amb un cost irrisori pels defraudadors, mentre que als qui tributen conforme a la llei se'ls pugen els impostos”. Per la seva banda, el Govern de Navarra presidit per Yolanda Barcina, “estudiarà la proposta per veure com cal aplicar-la”.

El Govern central ha obert una amnistia fiscal perquè els evasores fiscals que tenen comptes a Suïssa, Andorra o altres paradisos fiscals regularitzin a Espanya tant l'IRPF com l'impost de societats. Se'ls obligarà a pagar només el 10% i se'ls permet fer-ho en una “declaració secreta” fins al 30 de novembre. A les empreses també se'ls permet fins a finals d'any repatriar dividends pagant només el 8%, enfront del 30% que els correspondria.

3-IV-12, C. Lafraya, lavanguardia