catalangate: alerta de Ronan Farrow amb l’estrena de ‘Surveilled’
- Ronan Farrow i el director del film diuen que el cas espanyol d’espionatge a Catalunya és el més gran detectat i el posen d’exemple “d'una democràcia que s’ensorra”
19.11.2024 - vilaweb
“Això que passa a Espanya pot passar aquí.” Aquest és el missatge que ha començat a arribar als Estats Units sobre l’escàndol de l’espionatge a l’independentisme català, a polítics, activistes, advocats, periodistes, i fins i tot a metges i informàtics. I ho fa arran del film Surveilled, produït pel periodista Ronan Farrow i dirigit per Matthew O’Neill i Perri Peltz, que s’estrenarà aquesta matinada vinent (hora catalana) a HBO Max a tot el món. La frase, l’ha pronunciada Farrow en una entrevista a la CNN, en un dels programes informatius de referència de la cadena, The Lead, presentat per Jake Tapper, on han parlat del nou film, del perill potencial que té per a tota la societat la comercialització de programaris espia com Pegasus i del cas espanyol d’espionatge a Catalunya com a exemple “d’una democràcia que s’ensorra”.
Ací podeu veure l’entrevista sencera a la CNN:
El nom del Regne d’Espanya ja s’ha començat a embrutar just amb el començament de la promoció d’un film que encara no s’ha estrenat per al gran públic, però que VilaWeb va poder veure íntegrament: els seixanta minuts de documentari són un cop dur per a la reputació de l’estat de dret espanyol (vegeu: “Així és Surveilled, el film d’HBO que farà avergonyir Espanya arreu del món”).
L’estrena mundial del film, abans de la difusió a la plataforma HBO Max, fou en el festival DOC NYC. Hi va haver dues projeccions presencials que van anar seguides d’un col·loqui amb els responsables de Surveilled. En la segona projecció, diumenge passat, va prendre la paraula un dels directors, Matthew O’Neill, que va respondre a les preguntes d’alguns dels assistents, i d’una de les responsables del festival.
VilaWeb ha pogut accedir al contingut de tot el col·loqui, en què van començar demanant a O’Neill per què havien triat el cas de l’estat espanyol per a il·lustrar l’abús de l’espionatge amb programari maliciós. I el director va respondre: “Perquè Espanya és on hi ha el grup més gran de persones de la societat civil espiades amb aquest programari que s’hagi detectat mai.”
És exactament el mateix que ha explicat Ronan Farrow a la CNN: “Ara hem vist que això passa en democràcies occidentals repetidament. Una part d’aquest film té lloc a Espanya, on hem documentat un dels grups més grans de dissidents polítics, polítics opositors, activistes, membres de la societat civil, tots ells espiats. Hem vist escàndols semblants a Polònia, a Grècia… Una part del missatge d’aquest film és que això podria passar aquí, i n’hem vist l’inici.”
El conductor del programa, Jake Tapper, es declara fascinat per l’escena del film en què l’eurodiputat d’ERC aleshores Jordi Solé rep, de la mà de l’expert en telecomunicacions Elies Campo, el resultat de l’anàlisi del seu mòbil.
Espiats pels qui els van pegar i detenir
Farrow, que va acompanyar Campo i Solé, a més de la senadora d’ERC Laura Castel, en una sala del Parlament de Catalunya, en aquest moment li respon: “Aquest és un gran exemple del que està en joc. Perquè és un polític que lluita pacíficament pels seus objectius. És una regió autònoma d’Espanya, Catalunya, on hi ha molts activistes i polítics representants del poble que pensen que hauria de ser independent. Hi pots estar d’acord o no, però veiem que les seves discussions fetes en privat i al Parlament Europeu són potencialment exposades als seus enemics polítics.”
Recorda que són els mateixos enemics “que els van reprimir amb molta violència, amb detencions i mesures repressives”, i alerta que això implica que “l’espai per a la llibertat d’expressió sigui més limitat, i això vol dir menys llibertat de premsa, menys llibertat per a l’oposició política, i això hauria de preocupar tothom.” El periodista de The New Yorker, guanyador del Pulitzer, es declara colpit per haver vist com tota una família, la d’Elies Campo, dins la qual hi ha metges que van tenir exposada la informació confidencial dels seus pacients, va acabar essent espiada.
El director, Matthew O’Neill, també parlava d’Elies Campo en el col·loqui a Nova York, perquè l’escena en què ell i la seva família s’adonen que han estat tots espiats en els seus mòbils per part de l’estat i de manera il·legal és el punt culminant del film. Explica O’Neill que Campo va ajudar el laboratori tecnològic canadenc que va trobar la manera de detectar traces de Pegasus en els mòbils a fer un treball de recerca de víctimes quan van trobar que n’hi havia que tenien un patró comú, que és que eren independentistes. “L’Elies, que és l’heroi provant de trobar-ho tot, va començar a comprovar que hi havia més i més persones vinculades amb el moviment independentista català, i fou quan va aparèixer tot aquest enorme cas d’espionatge.”
Vegeu ací el vídeo promocional de Surveilled: